reklama

Úřad upřesnil, že letouny, které se na náletech podílely, vzlétly z ruské základny Hmímím v provincii Latákíja.

Provincii Idlib na severozápadě Sýrie mají jako jednu z posledních oblastí v rukou povstalci a islamisté. Už několik týdnů se spekuluje o tom, že se syrská armáda s ruskou vzdušnou podporou chystá v Idlibu k ofenzivě. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) v úterý oznámila, že Rusko, jež je spojencem Damašku, nálety už zahájilo. Podle SOHR ruské údery nepřežilo nejméně 13 lidí, mezi nimiž bylo šest dětí.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura v úterý řekl, že podle jeho zdrojů syrské útoky začnou "kolem 10. září".

OSN stále doufá v diplomatické řešení. Již dříve informovala, že by v případě ofenzivy mohlo k hranici Turecka, které na severozápadě s provincií Idlib sousedí, vyrazit až 2,5 milionu lidí. Podle dnešního vyjádření tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana by bombardování Idlibu znamenalo masakr.

Rusko se k Idlibu v uplynulém týdnu vyjadřovalo několikrát. Kromě jiného varovalo před údajně chystanou provokací, při níž by mohly být použity chemické látky. USA minulé chemické útoky připsaly syrské armádě a odpověděly protiútokem.