Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asad má právo vládnout Sýrii, varuje Putin. Turecko to vidí jinak

Vladimir Putin, ruský prezident s prezidentem Íránu Hasanem Rúháním
Vladimir Putin, ruský prezident s prezidentem Íránu Hasanem Rúháním
Foto: kremlin.ru

Teherán/Damašek - Syrská vláda má právo znovu získat kontrolu nad celým územím Sýrie. Prohlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin v Teheránu během třístranné schůzky se svými protějšky z Turecka a Íránu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval ke klidu zbraní v syrské provincii Idlib, kterou chce syrská vláda znovu dostat pod svou kontrolu. Putin se vyslovil proti příměří, pro pokračování bojů o poslední povstaleckou baštou v Sýrii je také Írán.

Syrská vláda "má právo převzít kontrolu nad celým svým národním územím a má tak učinit," prohlásil dnes šéf Kremlu na schůzce věnované situaci v Sýrii.

Turecký prezident Erdogan naopak vyzval k příměří. "Pokud bychom tu dospěli k vydání prohlášení o příměří, byl by to jeden z nejvýznamnějších výsledků tohoto summitu a znamenalo by to velkou úlevu pro civilní obyvatelstvo," prohlásil Erdogan.

Putin však dal najevo nesouhlas s příměřím v Idlibu, přičemž poukázal na to, že bojovníci z fronty An-Nusra a Islámského státu nejsou součástí mírových rozhovorů. Hlavním úkolem je zbavit Idlib radikálů, řekl ruský prezident a upozornil, že je nepřijatelné využívat civilisty jako záminku pro ochranu teroristů. Zároveň však zdůraznil, že jakékoli řešení musí brát v potaz situaci civilistů. Podle agentury Reuters Putin vyjádřil naději, že povstalci sami složí zbraně a vzdají se.

Dnešní rozhovory podle hlavy ruského státu byly konstruktivní. Hovořilo se podle něj také o "postupné stabilizaci" bezpečnostních zón v Sýrii.

Íránský prezident Hasan Rúhání na úvod teheránského summitu prohlásil, že boj proti "terorismu" na severozápadě Sýrie je nevyhnutelný, ale neměl by působit utrpení civilistům. Boje budou podle něj pokračovat, dokud Sýrii neopustí všichni radikálové.

Summit může rozhodnout o osudu poslední povstalecké bašty kolem Idlibu, v níž žijí asi tři miliony lidí. Mnozí pozorovatelé se obávají humanitární katastrofy v případě vojenské ofenzivy. Rúhání prohlásil, že "ohně války a krveprolití v Sýrii se blíží ke konci", napsala agentura AP.

Podle Erdogana by útok na Idlib vyústil v "pohromu" a "masakr". Turecko se obává nové vlny uprchlíků z oblasti nedaleko svých jižních hranic. Erdogan řekl, že kapacita jeho země pro přijetí uprchlíků byla vyčerpána. Ankara má na severu Sýrie stovky vojáků, které na základě loňské dohody dohlížejí na udržení stability.

V Sýrii mají na 2000 vojáků také Spojené státy a íránský prezident Rúhání dnes řekl, že americká intervence musí skončit. Írán stejně jako Rusko podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada, zatímco Turecko stálo na straně protivládních ozbrojenců. Erdogan dnes vyzval k nalezení "racionálního řešení", které by bralo v potaz obavy všech zúčastněných.

V provincii Idlib a sousedních provinciích ovládaných povstalci je podle odhadů 10.000 bojovníků. Jednou z dominantních skupin na místě je Haját Tahrír aš-Šám (HTS), která je označována za syrskou Al-Káidu. Moskva a Damašek již několik dní bombardují cíle v této oblasti.

Témata:  Vladimír Putin Syrská krize Sýrie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy