Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Súdánu byl zadržen šéf gangů pašující uprchlíky do Evropy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - V Súdánu byl zadržen Eritrejec, který je považován za šéfa gangů převádějících uprchlíky do Evropy. Súdán v úterý muže vydal do Itálie, kde ho dnes čeká soud. Od migrantů žádal za přepravu z Afriky 5000 eur na hlavu.

Podle vyšetřovatelů byl Mered Medhanie známý také pod přezdívkou Generál. Organizoval mimo jiné plavbu lodě, která v říjnu 2013 ztroskotala u ostrova Lampedusa. Utopilo se tehdy 359 lidí. Přeživší vypověděli, že se uprchlíci na potápějící se lodi snažili upoutat pozornost jiných plavidel založením požáru ze sesbíraných věcí. Oheň se ale rozšířil na celou loď.

Podle italské agentury ANSA je Medhanie obviňován z "řízení a organizování jedné z největších zločineckých skupin, které operují mezi Afrikou a Libyí". Šetřením Medhanieho případu jsou pověřeny úřady v Palermu, kde také Eritrejec stane před soudem.

Muž byl nalezen na chartúmské adrese, Italské policii v párání po vinících tragédie z Lampedusy pomáhal britský Národní kriminální úřad (NCA). Z výpisů telefonátů je patrné, že Medhanie koordinoval pohyb uprchlíků nejenom z Afriky do Evropy, ale také z afrického vnitrozemí do Libye.

"Medhanie je aktivní pašerák lidí a naprosto mu chybí soucit s lidským životem. I když pracoval tisíce mil odtud, jeho kriminální činnost měla dopad i na Británii. Není pochyb o tom, že si myslel, že je mimo dosah evropské justice, ale pomohli jsme Italům najít ho v Súdánu," citovala stanice BBC zástupce ředitele NCA Toma Downdalla.

Témata:  Súdán uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

16. května 2024 14:22

Stav Roberta Fica zůstává vážný. Jeho zranění jsou rozsáhlá

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy