Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR bombasticky slaví výročí. Vojenská přehlídka byla ale letos jiná

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Pchjongjang - Dnešní vojenská přehlídka v Pchjongjangu při oslavách 70. výročí vzniku Severní Koreje se obešla bez mezikontinentálních balistických raket. Podle reportéra agentury AFP byly k vidění pouze střely krátkého doletu. Neobvyklý prostor byl věnován rozvoji ekonomiky.

Dnešní přehlídka byla ostře sledována a pozorovatelé v ní hledají signály ohledně vyjádřeného odhodlání KLDR dosáhnout denuklearizace korejského poloostrova. Velkolepá prezentace balistických raket by byla mnohými vnímána jako provokace, napsala zpravodajská společnost BBC.

I přes absenci nejsofistikovanějších raket označuje agentura AP dnešní průvod centrem Pchjongjangu za "obří".

Téměř polovina prostoru ale údajně byla věnována "úsilí civilistů na pozvednutí ekonomiky". Důraz na hospodářství podle AP podtrhuje novou strategii severokorejského vůdce Kim Čong-una, který nyní upřednostňuje rozvoj ekonomiky.

Za vývoj mezikontinentálních střel, které by teoreticky mohly dopravit jadernou hlavici až na území Spojených států, byly na KLDR opakovaně uvalovány mezinárodní sankce.

Témata:  severokorejské zbraně Severní Korea EuroZprávy.cz Kim Čong-un

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy