Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z YouTube zmizela videa Navalného před místními volbami, vyzýval na nich k demonstracím

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Společnost Google odstranila ze své platformy YouTube reklamní sdělení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Ten ve videích vyzýval Rusy, aby dnes, tedy v den voleb mnoha starostů nebo gubernátorů, šli demonstrovat proti vládě. O stažení reklam v sobotu informoval Navalného poradce Leonid Volkov.

Google k opatření přistoupil po stížnosti úřadů, že videa opozičního vůdce porušují zákonem daný zákaz politické reklamy těsně před volbami.

"Zabýváme se veškerými opodstatněnými stížnostmi státních orgánů. Také od inzerentů požadujeme, aby konali v souladu s místními zákony a našimi pravidly ohledně reklamy," uvedla agentuře Reuters ruská pobočka firmy Google.

Volkov označil žádost ruské Ústřední volební komise o stažení videí za nelegální. Dnešní hlasovací den stráví Navalnyj ve vězení, neboť byl na konci srpna odsouzen ke 30 dnům odnětí svobody za nepovolenou demonstraci. Jeho stoupenci nicméně plánují uspořádat manifestace na různých místech Ruska, napsal Reuters.

Navalnyj v roce 2013 kandidoval na starostu Moskvy a prohrál s bývalým šéfem kabinetu prezidenta Vladimira Putina Sergejem Sobjaninem. Očekává se, že muž považovaný za jednoho z nejvěrnějších Putinových spolupracovníků dnes svůj post s přehledem obhájí.

Témata:  Google YouTube Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy