reklama

Podle informací MSF vypluly brzy ráno 1. září z libyjského města Chums dva gumové čluny a na každém bylo více než 160 lidí ze zemí severní Afriky a také ze států Guinejského zálivu. Odpoledne začal z jednoho z plavidel směřujících k Evropě ucházet vzduch. Migranti prý ze satelitního telefonu poslali informace o své poloze italské pobřežní stráži.

"Bylo nám řečeno, že někoho pošlou. Loď se ale začínala potápět. Neuměli jsme plavat a jen několik lidí mělo záchranné vesty," popsal blíže neidentifikovaný přeživší. "Z naší lodi přežilo jen 55 lidí. Hodně lidí zemřelo, včetně rodin a dětí," dodal migrant, podle něhož bylo na člunu 165 dospělých a 20 dětí.

Přeživší tragédie přivezla 2. září zpět do Libye místní pobřežní stráž ve skupině 276 lidí zachycených na moři. Libyjský tým MSF migrantům po návratu poskytoval nejnutnější lékařskou péči. Běženci byli ihned umístěni do internačního centra pod kontrolou libyjských úřadů.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvádí, že od začátku roku do 5. září zemřelo či zmizelo ve Středozemním moři 1565 migrantů. To je bezmála o 1000 méně než za stejné období loni.