Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Washington Post: Blíží se krvavá lázeň? Statisíce uprchlíků se mohou dát do pohybu

Budova The Washington Post ve Washingtonu, D.C.
Budova The Washington Post ve Washingtonu, D.C.
Foto: Daniel X. O'Neil, Wikipedia

"Může tweet zastavit další krvavou lázeň v Sýrii?" táže se editorial serveru Washington Post. Vlivný deník konstatuje, že evidentně nikoliv a jen pár hodin poté, co americký prezident Donald Trump v úterý využil své oblíbené médium, aby varoval Rusko před zapojením se do nové ofenzivy v provincii Idlib na severu země a psal o "fatální humanitární chybě", ruská letadla provedla desítky náletů na tuto povstalci drženou provincii.

Hrozí smrt statisíců lidí

Zmíněná série náletů, při které údajně zahynula nejméně desítka civilistů, byla podle prestižního deníku pouhým začátkem možná nejstrašlivější etapy již sedm let trvající občanské války. "V Idlibu je uvězněno okolo tří milionů civilistů, z nichž až polovinu tvoří uprchlíci z dalších častí Sýrie," píše Washington Post. Dodává, že Trump příliš nepřeháněl, když napsal, že mohou být zabity statisíce lidí.

Jak poukázal americký ministr zahraničí Mike Pompeo, Rusko dříve slíbilo zachovat Idlib coby "deeskalační zónu" a ukončit syrskou válku diplomaticky, připomíná renomovaný server. Konstatuje, že nyní je Moskva zřejmě připravena poslat své letouny do útoku spolu s jednotkami syrské vlády Bašára Asada odporovanými Íránem a dobýt oblast silou.

Rusko se odvolává na přítomnost povstaleckých skupin napojených na teroristickou síť al-Káida, které ovládají většinu Idlibu, přičemž ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hovoří o "hnisavém vředu", který musí být zlikvidován, uvádí washingtonský server. Varuje, že podle odhadů zmocněnce OSN pro Sýrii se v provincii nachází jen okolo 10 tisíc extremistických bojovníků, avšak pokud Asadovy, íránské a ruské jednotky zvolí obvyklý postup, budou s nimi bojovat prostřednictvím systematických úderů na civilní obyvatelstvo a infrastrukturu, například potravinové trhy, školy a nemocnice.

Škody se navíc nemusí omezit jen na Sýrii, soudí americký deník. Obává se, že celková ofenziva by vyhnala stovky tisíc uprchlíků na sever, do Turecka, kde se již nachází 3,5 milionu Syřanů.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan momentálně brání těmto uprchlíkům pokračovat dále do Evropy, kde jejich masový příliv v roce 2015 vyvolal dalekosáhlé politické důsledky, připomíná Washington Post. Naznačuje, že turecký postoj se ovšem může změnit, pokud dojde v Idlibu k výbuchu.

Bezzubá slova

"Tváří v tvář těmto výzvám je odpověď Trumpovy administrativy zoufale slabá," kritizuje editorial. Odkazuje na tweet šéfa americké diplomacie Pompea, že "svět se dívá", což zní jako ozvěna bezzubých slov někdejšího amerického ministra zahraničí Johna Kerryho pronášených za situace, kdy syrské a ruské jednotky měnily v suť město Aleppo.

Jedinou nepřekročitelnou linií, kterou Bílý dům vytýčil, je nasazení chemických zbraní, které by podle oficiálního prohlášení vyvolalo "rychlou a adekvátní" americkou reakci, podotýká prestižní deník. Připouští, že odrazovat od používání chemických zbraní je důležité, ale dodává, že přihlížet humanitární katastrofě vyvolané konvenčními prostředky, stejně jako konsolidaci moci asadovsko-íránsko-ruské aliance v Sýrií je projevem další škodlivé rezignace na vůdčí roli USA.

Momentálně se tak zbytek nadějí, že se podaří masovou krvavou lázeň odvrátit, zřejmě upíná k Turecku, které dlouhodobě podporuje povstalecké síly v Idlibu, připomíná Washington Post. Dodává, že Erdoğan ostatně v pátek zamířil na trojstrannou schůzku s ruskými a íránskými představiteli.

Turecký prezident by se tak podle vlivného deníku měl snažit zprostředkovat řešení, jehož cílem by byla izolace a neutralizace bojovníků al-Káidy za pomoci syrských bojovníků, nikoliv prostřednictvím plošného útoku na Idlib.

"Naneštěstí, Asadův režim a jeho ruští spojenci dlouhodobě odmítají kompromisy ohledně (taktiky) spálené země," kritizuje americký server. Zdůrazňuje, že Damašek a Moskva mohou též na základě tweetů prezidenta USA soudit, že jejich počínání bude zcela ignorováno.

Témata:  Turecko Sýrie USA The Washington Post

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy