Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štvanice v Chemnitzu? šéf kontrarozvědky zdůvodnil své tvrzení strachem z dezinformací

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Obavou z dezinformační kampaně zdůvodnil šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen své nedávné tvrzení, že video z Chemnitzu (Saské Kamenice), které má ukazovat útok na cizince, nemusí být pravé. Podle dnešní zprávy agentury DPA to uvedl ve čtyřstránkové zprávě, kterou zaslal ministrovi vnitra Horstovi Seehoferovi. Maassen kvůli kontroverznímu tvrzení, které nedokázal podložit žádnými důkazy, čelí výzvám k rezignaci z čela Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV).

Ve východoněmeckém Chemnitzu se po srpnové vraždě pětatřicetiletého Němce, z níž jsou podezřelí tři migranti, odehrála série demonstrací. Některých z nich se účastnili i pravicoví radikálové, kteří napadali policii, média i přistěhovalce. Zaútočili také na jednu židovskou restauraci.

Maassen v pátek zpochybnil video, které jeden z útoků na cizince ukazuje. "Nejsou k dispozici žádné důkazy, že by video k tomuto údajnému případu, které je na internetu, bylo autentické," prohlásil. Poznamenal také, že naopak existují důvody myslet si, že šlo o cíleně šířenou nepravdivou informaci, aby se odvedla pozornost veřejnosti od vraždy v Chemnitzu. Vysloužil si za to kritiku a výzvy k rezignaci na svou funkci.

Ve svém dopise zaslaném ministrovi vnitra Maassen podle DPA ostře kritizuje uživatele sociální sítě twitter s přezdívkou "Antifa-Zeckenbiss". Podle něj lze předpokládat, že tento uživatel video, které má být důkazem "štvanic" na cizince, úmyslně nadepsal slovy "Lov na lidi v Chemnitzu". Chtěl tím podle šéfa německé kontrarozvědky "dosáhnout určitého vyznění".

Na dotaz ministerstva, proč měl Maassen potřebu se během probíhajícího vyšetřování k událostem v Chemnitzu vyjadřovat, šéf kontrarozvědky uvedl, že chtěl podpořit saského premiéra Michaela Kretschmera, který se dostal do sporu s kancléřkou Angelou Merkelovou. Kretschmer v prohlášení uvedl, že se v Chemnitzu neodehrála "žádná štvanice". Toto tvrzení podle Maassena odpovídá i poznatkům jeho úřadu.

Maassen zdůraznil, že v žádném případě nezpochybnil, "že v Chemnitzu došlo k demonstracím a trestným činům zorganizovaným a provedeným pravicovými extremisty". Zároveň zdůraznil, že nikdy netvrdil, že by video bylo zfalšované či zmanipulované. Zpochybnil prý jen, zda video skutečně "autenticky" dokládá "hon na lidi v Chemnitzu".

Kdo se skrývá za twitterovou přezdívkou "Antifa-Zeckenbiss", BfV podle jejího šéfa netuší. Předpokládá ale, že pochází z levicového či krajně levicového prostředí. Pokud tomu tak je, mohlo by podle Maassena cílem označení videa být snaha "odpoutat pozornost veřejnosti od zabití a připoutat ji na údajné pravicově extremistické štvanice".

Odpoledne bude musí Maassen kvůli svým kontroverzním tvrzením vypovídat ve dvou parlamentních výborech. S napětím se očekává, zda jej ministr vnitra Horst Seehofer navzdory výzvám ze strany sociálních demokratů, zelených a Levice podpoří.

Témata:  Německo extremismus policie Německo Chemnitz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy