Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo vyjednalo s Itálií dohodu o uprchlících. Za každého vráceného si vezme jiného

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německo se dohodlo s Itálií na vracení těch běženců ze svých hranic, kteří už v jihoevropské zemi požádali o azyl. V parlamentu to dnes oznámil ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Podobnou dohodu má spolková republika také s Řeckem a Španělskem.

Otázka vracení běženců, kteří požádali o azyl v jiné zemi Evropské unie, na přelomu června a července uvrhla sesterské strany CDU a CSU do vážného sporu, jenž hrozil rozpadem celé vládní koalice. Svou nakonec dokázala prosadit kancléřka Angela Merkelová (CDU), která požadovala, aby Německo nepostupovalo při vracení běženců ze svých hranic jednostranně, ale vždy po dohodě s danými státy.

Nejprve se Německo domluvilo s Řeckem a Španělskem, kam tedy může zrychleně vracet uprchlíky, kteří v těchto zemích již požádali o azyl. V praxi se to ale týká jen nevelkého počtu osob, které spolková republika zachytí na hranici s Rakouskem.

"Dohoda s Itálií je také uzavřena," oznámil dnes v parlamentu Seehofer, podle něhož chybí už jen formalita v podobě jeho podpisu a podpisu italského ministra vnitra. Seehofer dohodu považuje za úspěch, i když ke snížení počtu uprchlíků ve spolkové republice podle dosavadních informací nepovede. Za každého běžence, kterého do Itálie vrátí, totiž Německo zase převezme jiného, který se tam vylodil.

Témata:  uprchlíci Horst Seehofer Německo Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.