Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti se v Německu pokusili spáchat 70 tisíc trestných činů, uvádí agentura

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Migranti v Německu spáchali nebo se pokusili spáchat 69.000 trestných činů. A to jen v prvním čtvrtletí roku 2016. S odvoláním na policejní zprávy to uvádí agentura Reuters. Tato čísla by podle úřadů mohla zvýšit nervozitu, zejména mezi antiimigračními skupinami, ohledně liberální migrační politiky kancléřky Angely Merkelové.

Německo loni zaznamenalo rekordní počet přistěhovalců a žadatelů o azyl. Tato migrační vlna vyvolala obavy, jestli a jak největší evropská ekonomika zvládne jejich integraci a zároveň zajistí bezpečnost.

Zpráva spolkové policie BKA ukázala, že mezi podezřelými byli výrazně nepoměrně zastoupeni přistěhovalci ze severní Afriky, Gruzie a Srbska. Absolutní počty trestných činů spáchaných Syřany, Afghánci a Iráčany, třemi největšími skupinami žadatelů o azyl v Německu, byly vysoké, ale vzhledem k podílu migrantů, je prý jejich zapojení do trestné činnosti „zjevně nepřiměřeně nízké", píše se ve zprávě.

Policie ale zároveň nezveřejnila úplné statistiky týkající se všech spáchaných trestných činů ani to, jaké procento těchto 69.000 trestných činů spojených s migranty představuje. Těžko tedy lze vyvozovat obecnější závěry. Ve zprávě však stojí, že se drtivá většina migrantů nedopustila žádných zločinů.

Je to poprvé, kdy BKA zveřejnila zprávu o zločinech spáchaných migranty, která obsahuje data ze všech německých 16 spolkových zemí, a proto nejsou k dispozici žádné srovnatelné údaje.

Ze zprávy vyplynulo, že 29,2 procent zločinů spojených s přistěhovalci v prvním čtvrtletí byly krádeže, 28,3 procenta se týkalo majetkových zločinů nebo padělání a 23 procent trestných činů obnášelo ublížení na zdraví, loupeže a nezákonné zadržování. Trestné činy související s drogami představovaly 6,6 procenta a sexuální zločiny činily 1,1 procenta.

Počet trestných činů spáchaných migranty v období mezi lednem a březnem se snížil o více než 18 procent, dodává policejní zpráva.

Témata:  uprchlíci Německo policie Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy