Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočníci zavraždili v centru Mexika tři lidi, sedm zranili

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Neznámí útočníci zastřelili v noci na dnešek v centru mexického hlavního města tři lidi a nejméně sedm dalších zranili. Po zločinu spáchaném na turisty hojně navštěvovaném náměstí střelci převlečení za členy pouliční hudební skupiny unikli na motorkách. Podle agentury Reuters o tom informovala policie.

Útočníci vyzbrojení puškami a pistolemi vraždili na křižovatce na okraji Garibaldiho náměstí v pátek kolem 22:00 místního času (dnes 05:00 SELČ). Náměstí je významnou turistickou destinací s množstvím restaurací a barů, u nichž hrají pouliční hudební skupiny.

Policie v prohlášení uvedla, že oběti byly zasaženy střelbou, když seděly v jedné z restaurací. Vyšetřovatelé při ohledávání místa našli více než šedesát nábojnic. Zatím není známo, kdo zavraždění jsou. Podle listu Milenio jde o muže. Jiný deník uvedl, že mezi zraněnými jsou dvě ženy. Čtyři ze zraněných byli zasaženi při útěku ozbrojenců.

Pozadí útoku není jasné, policie ale většinu zločinů v hlavním městě připisuje ilegálnímu obchodování s drogami a střetům mezi gangy vybírajícími výpalné výměnou za slib ochrany. Podle úřadů má v těchto kriminálních aktivitách mnohdy prsty velký drogový kartel Jalisco Nová generace (CJNG).

Po letech, kdy se v Mexiku dařilo držet vraždy v určitých mezích, se v hlavním městě zvedla v roce 2014 hrozivá vlna této zločinnosti. Tehdy nastupujícímu vedení metropole, které slibovalo zatočit s kriminalitou, to způsobilo velké problémy.

Témata:  Mexiko

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.