reklama

Dnes tajfun zamířil k hustě osídleným oblastem Hongkongu a jižní Číny. V hongkongském přístavu Victoria Harbour jsou očekávány vlny o výšce asi 3,5 metru. Úřady proto vyzvaly obyvatele, aby nechodili na pobřeží. Letecká společnost Cathay Pacific zrušila všechny dnešní lety, spoje ruší i další aerolinie. Na hongkongském mezinárodním letišti proto uvázly desetitisíce lidí.

Na Filipínách kvůli tajfunu vyhledalo více než 100.000 osob útočiště v evakuačních centrech, napsal zpravodajský server BBC News. Vzhledem k tomu, že řada silnic je neprůjezdná a na mnoha místech nefunguje telefonické spojení, nejsou veškeré dopady živlu ještě známy.

V zemědělské provincii Cagayan na hlavním ostrově Luzon existují obavy z rozsáhlých škod na úrodě. Poradce prezidenta Francis Tolentino prohlásil, že podle odhadů se před příchodem bouře podařilo sklidit jen pětinu úrody, což vážně ohrožuje zásoby rýže a kukuřice.

Mangkhut udeřil na filipínskou pevninu u města Baggao na severovýchodním okraji ostrova Luzon v sobotu kolem 1:40 místního času (v pátečních 19:40 SELČ) a o 20 hodin později Filipíny opustil.

Původně byl Mangkhut označovaný za supertajfun vzhledem k mohutnému vichru, který před příchodem bouře na filipínskou pevninu dosahoval v nárazech až 330 kilometrů v hodině. Od té doby zeslábl na 155 kilometrů v hodině, v nárazech pak až 190 kilometrů za hodinu. Kvůli bouři bylo na Filipínách zrušeno 150 letů, z toho třetina mezinárodních, zastavena byla námořní doprava.

Pás s deštěm, který tajfun Mangkhut provází, je široký 900 kilometrů a v důsledku lijáků hrozí záplavy a sesuvy půdy. Právě pod sesuvy bahna a pod zřícenými domy našla smrt většina obětí. Mezi oběťmi jsou i rodiče, jejich nemluvně a dvouleté dítě. Podle úřadů se rodina odmítla evakuovat ze silně ohroženého horského městečka v provincii Nueva Vizcaya.

V horském městě Baguio, s oblibou navštěvovaném turisty, silný vítr a déšť zničil několik domů a způsobil sesuvy půdy, které zablokovaly silnice. Šest lidí tam zahynulo a další tři se pohřešují.

V jihočínské provincii Fu-ťien bylo z rybářských člunů preventivně evakuováno 51.000 lidí a zhruba 11.000 plavidel bylo povoláno v sobotu ráno do přístavů.

Čínský meteorologický ústav uvedl, že Mangkhut dopadne na čínskou pevninu někde na pobřeží provincie Kuang-tung dnes odpoledne nebo večer místního času.