Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V částech Sýrie ovládaných režimem se konají volby

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - V Sýrii ještě pokračují boje, ale režim prezidenta Bašára Asada se rozhodl uspořádat první místní volby od roku 2011, a to alespoň v regionech, které nyní ovládá. Patří mezi ně hlavní město Damašek, kde je podle agentury AP účast zatím poměrně skromná. Málokdo pochybuje, že vítězem bude prohlášena Asadova vládnoucí Socialistická strana arabské obrody (Baas).

Volební střediska se otevřela v sedm hodin ráno (06:00 SELČ) a opět se uzavřou přesně za dvanáct hodin (18:00 SELČ). Podle oficiální agentury SANA se o 18.478 mandátů "ve všech provinciích" uchází více než 40.000 kandidátů.

Syrská státní televize odvysílala záběry, které zachycují, jak voliči vhazují hlasovací lístky do volebních uren v okolí Damašku a ve městech Latákíja a Tartús na pobřeží. Jedná se o místa, kde má prezident Asad tradičně silnou podporu.

Po sedmi letech občanské války, která si podle pozorovatelů vyžádala kolem 400.000 mrtvých a miliony lidí vyhnala z domovů, se Asadovi s vydatnou vojenskou pomocí Ruska podařilo znovu zmocnit dvou třetin země. Nicméně v několika provinciích boje stále pokračují.

Válečný konflikt v Sýrii propukl v březnu 2011 po represích vůči účastníkům demonstrací požadujícím demokratické změny. Tyto manifestace se v zemi odehrály ve stopách reformní vlny v arabských zemích nazývané "arabské jaro".

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy