Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko neustálo kritiku. Chystá masivní přesun uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Po kritice ze strany humanitárních organizací dnes Řecko oznámilo, že z přeplněného tábora na ostrově Lesbos přesune na pevninu zhruba 2000 žadatelů o azyl. Informovala o tom agentura AP.

V táborech na několika řeckých ostrovech s kapacitou asi 6400 lidí, je nyní podle agentury DPA až 20.500 osob. Mluvčí řecké vlády dnes uvedl, že vláda nemůže přeplněnost řešit i kvůli protiimigrační politice zemí, jako jsou Maďarsko či Polsko.

Řecko se v pondělí stalo terčem kritiky humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF), která vyzvala Atény, aby z táborů na ostrovech v Egejském moři evakuovaly aspoň děti a nejvíce zranitelné dospělé. Organizace uvedla, že přeplněnost táborů na ostrovech je mimo jiné důvodem vysokého počtu pokusů o sebevraždu mezi nezletilými migranty či častého sebepoškozování.

Mluvčí řecké vlády Dimitris Tzanakopulos dnes oznámil, že se na pevninu přesune 2000 žadatelů o azyl z tábora Moria na Lesbu, kde je situace podle humanitárních organizací nejhorší. V pevninském Řecku bude pak pokračovat vyřizování jejich žádostí o azyl. V táboře Moria s kapacitou 3100 osob žije v současnosti podle oficiálních údajů téměř 9000 migrantů.

"Situace v Morii je skutečně složitá, skutečně je na hranici," uvedl Tzanakopulos. Podle něj má Řecko omezené možnosti vypořádat se s problémem přeplněných táborů kvůli protiimigrační politice některých zemí EU, jako jsou Maďarsko či Polsko. "Musíme všichni pochopit, že jediným způsobem, jak dosáhnout komplexního řešení imigrační krize je poměrné rozdělení uprchlíků napříč Evropou," dodal Tzanakopulos.

Na řecké ostrovy Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos přitom stále proudí další migranti. Podle agentury AP jich od pátku do neděle jen na Lesbos dorazilo přes 600.

Kvůli nedostatku personálu trvají azylová řízení velmi dlouho. Od března 2016, kdy Evropská unie uzavřela s Ankarou dohodu o vracení migrantů, se podle údajů řecké policie z ostrovů do Turecka vrátilo jen 1725 osob.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy