Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Donbasu zkrachovalo. Obě strany se obviňují ze zahájení palby

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Dva ukrajinští vojáci přišli o život během ostřelování pozic ukrajinské armády na východě Ukrajiny proruskými separatisty. Uvedlo to dnes velení ukrajinské armády. Povstalci naopak obvinili ukrajinské vojáky, že porušují příměří, naposledy dohodnuté před zahájením nového školního roku.

"V uplynulých 24 hodinách ruští okupanti spustili palbu na pozice našich vojsk v 25 případech, a to i ze zbraní zakázaných minskými dohodami (o urovnání konfliktu)," uvedla armáda v komuniké z dnešního rána. "Během bojových akcí byli dva vojáci zabiti, jeden voják utrpěl lehké zranění," píše se dále v prohlášení podle agentury Interfax-Ukrajina.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, Moskva to stále popírá. Konflikt si od dubna 2014 vyžádal více než 10.000 mrtvých.

Podle ukrajinské rozvědky přišli během uplynulých 24 hodin o život tři povstalci, dalších pět bylo zraněno.

Separatisté tyto údaje nepotvrdili. Podle agentury DAN obvinili ukrajinské vojáky, že porušili příměří v 18 případech, vypálili na povstalecká území nejméně 150 střel a zranili jednoho civilistu.

Témata:  Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Ukrajina

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy