reklama

Výbor IRC v dnes zveřejněné zprávě uvedl, že migranti v táboře Moria, původem většinou ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu, jsou vystaveni "enormní psychické zátěži". Z běženců, kteří prošli klinikou IRC na ostrově, se 30 procent pokusilo o sebevraždu a dalších 60 procent ji zvažovalo.

"Několikrát jsem se pokusil o sebevraždu," uvádí zpráva příklad Ahmada, 35letého Iráčana, který se sám stará o čtyři děti. "Jen kvůli dětem jsem rád, že jsem neuspěl," dodává.

Zpravodajský server BBC napsal, že v táboře, který má kapacitu pro dva až tři tisíce lidí, se tísní 7500 osob. Žadatelé o azyl zde podle IRC žijí v podmínkách, které nesplňují humanitární standardy: jednu toaletu sdílí 72 lidí, na jednu sprchu připadá 84 osob.

Zpracování žádosti o azyl trvá v táboře Moria dlouho, někteří lidé zde stráví přes rok. Uprchlíci mají omezený příděl pitné vody - s 1,5 litrem denně na osobu si musejí vystačit i na vaření. Voda se rozdává v osm ráno, ale člověk si do fronty musí stoupnout o čtyři hodiny dříve, píše IRC. To samé platí o přídělu jídla. V takových podmínkách jsou potyčky a bitky na denním pořádku.

Mezi 10. a 20. zářím bylo z tábora odvezeno 900 osob a dalších 1000 je bude následovat tento týden, uvedl v pondělí řecký ministr pro migraci Dimitris Vitsas. Většina uprchlíků končí v zařízeních na severu Řecka.