Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik uprchlíků přivezly do Itálie nevládní lodě? Nová čísla

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Paříž/Řím - Loděmi nevládních organizací nepřipluly k italským břehům statisíce migrantů, jak tvrdí italský ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy Matteo Salvini, ale v průměru asi 30.000 ročně. Od srpna 2014 to bylo celkem přes 120.000 tisíc osob. K takovému závěru dospěla francouzská tisková agentura AFP, která se opírá o údaje zveřejněné italskou pobřežní stráží.

"Snažili jsme se v Itálii jednoduše nastavit pravidla, která by učinila přítrž tomu, co se do doby nedávné rovnalo skutečné invazi. Lodě neziskových organizací vykládaly na našem pobřeží stovky tisíc migrantů a mezinárodní komunita tomu nečinně přihlížela," řekl Salvini týdeníku Valeurs Actuelles. Agentura AFP tvrzení konfrontovala s údaji italské pobřežní stráže.

Podle tohoto zdroje od srpna 2014, kdy začala ve Středozemním moři působit první nevládní loď (neziskové organizace MOAS z Malty), do července 2018 vylodila nevládní plavidla v Itálii 120.114 běženců, tedy zhruba 30.000 lidí ročně.

Ze stejných statistik italské pobřežní stráže vyplývá, že nevládní organizace pokryly zhruba 20 procent všech záchranných operací. Plavidla italské pobřežní stráže, italského námořnictva a finanční stráže, obdoby celníků, která se pátracích a záchranných akcích účastní oficiálně, vylodily v Itálii 309.490 migrantů, což je více než polovina všech zachráněných běženců za dané období. Zbytek do Itálie dopravily lodě unijních misí a obchodní plavidla.

Činnost nevládních organizací ve Středozemním moři už minulý rok regulovala předchozí levicová italská vláda. Nynější kabinet koalice protiimigrační Ligy a protestního M5S citelně přitvrdil: krátce po získání důvěry Itálie své přístavy lodím neziskových organizací zcela zavřela. Tvrdou linii prosazuje zejména Salvini.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy