reklama

"Ve hře je mnohem více, než jen pověst policie. Ve hře je, do jaké rodiny patříme - zda jsme mafiánský stát, kde chráněná vrstva může umlčet novináře. Beztrestně. Nebo jsme země, kde jsou demokratické instituce silnější než vrahové a jejich zaměstnavatelé," napsal list Sme.

Podle deníku Pravda rychlost vyšetřování je sice důležitá, ale rozhodující musí být nakonec přesnost a úplnost výsledku. "Čím kratší dobu bude společnost traumatizována činem, jaký jsme v této podobě u nás dosud neznali, tím lépe. Jenomže společnost se v první řadě potřebuje dozvědět pravdu, ne se spokojit s polotovarem," uvedl deník k vyšetřování dvojnásobné vraždy.

Dodal, že pátrání při podobných činech zdaleka ne vždy skončí odhalením vykonavatelů, objednavatelů a motivu vraždy, což ovšem nijak nemusí souviset s vyspělostí dané země a s kvalitou její demokracie.

List Hospodárske noviny soudí, že vyšetření dvojnásobné vraždy neobnoví zázračně důvěru ve stát ani neodstraní kolektivní trauma. Zadržení podezřelých podle něj neznamená obvinění ani obžalobu. "V právních státech se nikomu neuleví jen proto, že orgány činné v trestním řízení dělají svou práci. Úleva má nastat, když nastane spravedlnost," uvedl list.

Podle listu Denník N pokud zadržení podezřelých v případu vraždy Kuciaka a jeho přítelkyně není trikem nebo selháním, jde o důležitý moment řešení tohoto traumatu. "Musí ovšem chytit lidi, kteří si toto komando objednali. Odhalit, proč museli Ján Kuciak a Martina Kušnírová zemřít," napsal deník. Dodal, že ani to ovšem nemusí stačit k obnovení důvěry lidí ve stát.