Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známý spisovatel varuje: Sociální sítě jsou ďábelský démon. Sám si ale Facebook nezruší

Facebook, sociální sítě
Facebook, sociální sítě
Foto: Pixmac

Populárního brazilského spisovatele Paula Coelha zklamaly sociální sítě. V rozhovoru s německým nedělníkem Welt am Sonntag je označil za "ďábelského démona". Přesto ale nemá odvahu zrušit svůj facebookový účet, na němž má 29 milionů sledujících.

Brazilský autor bestsellerů jako Alchymista nebo Veronika se rozhodla zemřít je velmi zklamán digitalizací a sociálními sítěmi. "Takzvaná sociální komunita se proměnila v ďábelského démona," řekl 71letý spisovatel německému listu.

"V digitálním světě, který do sebe vpouštíme prostřednictvím chytrého telefonu nebo jakkoli jinak, jsme si kolem sebe časem vytvořili zcela umělý život," tvrdí Coelho.

Dříve podle něj bylo Silicon Valley, kalifornské sídlo mnoha počítačových a internetových firem, místem, kde lidé diskutovali a přátelili se. "Dnes tam jsou jenom kvůli penězům," je přesvědčen slavný Brazilec. V lačnosti po penězích podle něj lidé v Silicon Valley opustili své nejdůležitější hodnoty.

Zvlášť Coelho kritizuje plány internetového koncernu Google vrátit se do Číny. "Zcela na začátku ještě Google měl mantru 'Don't be evil' (Nebuď zlý), jistého druhu digitální kodex cti," připomněl Coelho období před osmi lety, kdy se společnost z Číny stáhla na protest proti cenzuře. Dnes ovšem sama vyvíjí mechanismy blokování určitého obsahu, aby se mohla vrátit na obrovský čínský trh, soudí Coelho.

Přes všechnu kritiku si nicméně spisovatel ponechává facebookový účet s 29 miliony fanoušky. "Nejsem dostatečně odvážný, abych smazal své účty s miliony fanoušků a sledujících," připustil. "Ale už dávno tam nepřispívám tak často, jakö jsem to dělal dříve," uzavřel Coelho.

Témata:  Facebook sociální sítě kultura Brazílie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy