Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim Čong-un světu lže? Podle satelitních snímků se demontáž střelnice v KLDR zastavila

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Foto: china.org.cn

Demontáž objektů na pokusné raketové střelnici Sohe na západě Severní Koreje ustala počátkem srpna a od té doby nijak nepokročila. Oznámila to dnes na svém webu americká výzkumná skupina 38 North, která na základě analýzy satelitních snímků informuje o vývoji v KLDR. Severokorejský vůdce Kim Čong-un při zářijovém setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem slíbil, že KLDR za účasti mezinárodních expertů střelnici trvale rozebere.

Kim likvidaci střelnice označil za konkrétní krok k odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a americký prezident Donald Trump jeho iniciativu tehdy na twitteru ocenil. Střelnici Sohe Severní Korea v minulosti používala k testům raket dlouhého doletu, jež jsou podle KLDR schopny dosáhnout pobřeží Spojených států.

V prosinci 2012 vypustila Severní Korea ze Sohe raketu Unha-3, která vynesla na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ to odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií. Další raketu dlouhého doletu se satelitem vypustila KLDR ze střelnice Sohe v únoru 2016; i tehdy za to čelila ostré mezinárodní kritice.

Podle skupiny 38 North působící při univerzitě Johnse Hopkinse snímky privátních satelitů ukázaly, že práce na likvidaci základny začaly v červnu, ale od 3. srpna nijak nepokročily. Zpráva spekuluje, že Pchjongjang možná čeká na výsledky nadcházející návštěvy amerického ministra zahraniční Mikea Pompea v KLDR. Pompeo odcestuje do Pchjongjangu v sobotu, jednat má se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně USA Kim Čong-un Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.