reklama

Prokuratura tvrdí, že vraždu objednala Alena Zsuzsová, zprostředkovatelem byl Zoltán Andruško, střelcem Tomáš Szabó a řidičem jeho bratranec Miroslav Marček. Slovenská média poukazují například na to, že překladatelka Alena Zsuzsová žila v luxusu. Přitom nikdo neví, čím se živila. A téměř nikdo o ní ještě před pár dny neslyšel.

„Nikdy jsem o nějaké Aleně Zsuzsové neslyšela ani jsem na takové jméno nikdy nenarazila na nějakých překladatelských fórech nebo stránkách. Je mi zcela neznámá," řekla slovenskému deníku SME překladatelka z italštiny Alena Štálniková.

Tvrdí, že překladatelé z italštiny se na Slovensku znají, ale o Zsuzsové slyšela minulý týden poprvé. To stejné říká i místopředsedkyně České asociace překladatelů a tlumočníků Henriette Geierová.

V médiích se také objevila informace, že se žena v posledních letech topila v dluzích. Jen na daních prý dlužila v přepočtu asi pět miliónů korun. Podle některých informací měla významnou část splatit ve dnech a týdnech těsně před vraždou. Nikdo z jejího okolí ale nedokáže přesně říci, z čeho žije. 

Před třemi lety si řekla o peníze slovenskému poslanci. „Stěžovala si, že má dítě a má nějaké problémy. Myslím, že jsem jí nějaké peníze dal, proto na něco neměla, už nevím na co," potvrdil médiím slovenský poslanec Boris Kollár.

Podnikala s Italy

Z veřejně dostupných zdrojů se dá o Aleně Zsuzsové zjistit jen velmi málo. Od roku 2003 do roku 2008 měla aktivní živnost s předmětem ostatní maloobchod mimo prodejny, stánky a trhy, přesto se podle sousedů vozila v drahých autech.

Objevuje se zde však italská stopa. Jméno obviněné ženy se v obchodním rejstříku nachází ve třech společnostech, přičemž všechny měly italské majitele. Z nich je aktivní již pouze společnost Ergo Kit, kterou Zsuzsová založila v květnu 2000 s Raffaelem Lucatem ze severoitalského města Castelfranco Veneto. Oba však ze společnosti v srpnu 2007 odešli.

Ve dalších dvou společnostech, které už nefungují, vystupovala žena pouze jako jednatelka a jejich majitelé byli Italové a bydlištěm na severu Itálie. Nejdéle, do března 2013, fungovala firma Eurodesign, jejímž majitelem byl Giovanni Pegoraro. Deníku SME se podařilo kontaktovat mužem se stejným jménem, ten ale tvrdí, že nikoho jménem Zsuzsová nezná.

Jaký měla vztah s Kočnerem?

Deník N přišel později s informací, že jeden z obviněných Zoltán Andruško vypocěděl, že vraždu si objednal podnikatel Marian Kočner. Andruško ve své výpovědi uvedl, že to, že si vraždu objednal Kočner, mu řekla Zsuzsová, která se s objednávkou vraždy Kuciaka obrátila něj.

„Každému říkala, že se zná s Kočnerem, chodila na drahých autech, na dovolené, chovala se arogantně," řek deníku jeden ze sousedů Zsuzsové, který nechce být jmenován. Původně se dokonce spekulovalo, že je podnikatel kmotrem její dcery. Bývalý manžel Zsuzsové dokonce její vztah s kontroverzním podnikatelem popsal jako nadstandardní a překračující profesní rámec.

To ale sám Kočner prostřednicím svého advokáta popřel. „Můj klient vzkazuje, že jako kmotr je uveden pouze na dvou rodných listech a obě ty děti jsou mužského pohlaví a dnes mají více než 30 let,“ popřel advokát Martin Pohovej.

Překladatelku prý vůbec nezná. „Vzkazuje, že nikdy nevyužil překladatelské služby do italštiny a nikdy nezaměstnával žádnou tlumočnici ani tlumočníka. Také neobchodoval s žádnými italskými firmami a ve městě Komárno byl jen jednou v životě,“ řekl.