Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa uprchlíky potřebuje, jinak prý bude zle, varuje Německo

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Evropa uprchlíky potřebuje, bez nich totiž hrozí, že v rámci příbuzenských sňatků zdegeneruje. V rozhovoru pro Die Zeit to řekl ministr financí Wolfgang Schäuble.

"Uzavření by nás zničilo, vedlo by k degeneraci v příbuzenských sňatcích," sdělil týdníku ministr s tím, že uprchlíci v zemi přispívají k tolik potřebné otevřenosti a různorodosti.

Přiznal také, že problémem bude v blízké době i Afrika. Ta má přijímat migranty sama ale požaduje otevření unijnáho trhu. Podle ministra se bude potřeba tomu věnovat a stejně tak posílit investice na Bízkém východě.

Schäuble přitom před několika dny tvrdil, že EU a Německo měly desítky let štěstí, že se jí uprchlické vlny ve světě vyhýbaly nebo ji zasahovaly jen málo. Tato doba je ale podle ministra nyní nenávratně pryč.

"Evropa nyní bude muset nejen politicky, ale i finančně investovat mnohem víc než dříve do stabilizace zemí, odkud uprchlíci pocházejí," řekl Schäuble deníku Tagesspiegel. "Pokud naše sousedy nestabilizujeme, budeme mít velké problémy. To je zcela nevyhnutelné," dodal.

Témata:  Wolfgang Schäuble uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy