Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politický chaos v Německu? Na scénu vstupuje Wolfgang Schäuble

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble dnes vyzval politické strany k ochotě přistoupit na kompromisy v zájmu vytvoření nové německé vlády. Povolební situace v Německu je velmi nejistá. Zkrachovala sondážní jednání čtyř stran (CDU/CSU, svobodných demokratů FDP a Zelených) o možnosti vytvořit "koaliční jamajku".

Podle Schäubleho (CDU) je nezbytné uvědomit si "obtížné balancování, které znamená pro všechny, kdo nesou politickou odpovědnost, učinit kompromisy částečně i ve vlastních volebních programech". "Neznamená to žádný pád ani projev slabosti," zdůraznil.

"Evropa potřebuje Německo schopné jednat. Reakce ze zahraničí ukazují, že Evropa a mnoho dalších zemí ve světě na nás čekají," upozornil Schäuble.

Šéf kancléřského úřadu Peter Altmaie (CDU), který je označován za kancléřčinu pravou ruku, dnes v televizní stanici ZDF vyzval politické strany, aby se v následujících třech týdnech rozhodly, zda jsou schopny vytvořit stabilní kabinet a dostat tak zemi z patové politické situace.

"Musíme v nadcházejících třech týdnech dospět k situaci, kdy bude jasné, zda lze vytvořit stabilní vládu na základě výsledku těchto voleb," konstatoval Altmaier.

Předsedkyně frakce SPD ve Spolkovém sněmu Andrea Nahlesová ráno televizi ZDF řekla, že si umí představit tolerování menšinové vlády vedené unionisty. "Záleží na tom, zda o tom musíme mluvit nyní. Měli bychom hovořit o tom, jak vytvořit proces, který naši zemi přivede k nové, stabilní vládě." Tento proces pak podle ní může vyústit v menšinový kabinet.

Předseda svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner, který v noci na pondělí oznámil nezdar koaliční sondáže, v interním stranickém dopise odchod z rozhovorů obhajoval, napsala dnes agentura DPA. Podle něj na jednacím stole nakonec v podstatě leželo "neambiciózní pokračování kurzu velké koalice" prošpikované četnými přáními Zelených.

Témata:  Wolfgang Schäuble Německo Konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy