Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU v krizi: Další země hrozí odchodem

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Varšava – Spory mezi Evropskou unií a vládnoucí stranou Polska se vyostřují a ani jedna strana nejeví známky toho, že by chtěla ustoupit. Bruselský server Politico varuje, že krize ukazuje vznik oddělené skupiny v rámci EU, jejímž členem je i Česká republika.

Spor mezi EU a Polskem

Server vysvětluje, že původní myšlenkou, která stála za vznikem vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), bylo podle jejího předsedy Jaroslawa Kaczynskiho, reprezentovat Poláky, kteří nebyli zahrnuti do politické a ekonomické revoluce Polska, která následovala po pádu komunismu.

Postavili se tak proti „politikům, kteří vydělali na této přeměně Polska a reprezentovali bohatší západní polovinu země, známou jako ‚Polsko A', zatímco chudší východní polovinou země - ‚Polsko B' - pohrdali," vysvětluje server.

A stejnou rétoriku podle serveru PiS používá i nyní, jen se z domácí politiky přeorientovala na Evropskou unii. Kaczinski proto tvrdí, že současný spor země s Evropskou komisí, která se domnívá, že je v zemi ohroženo právo a demokracie, je ve skutečnosti o něčem zcela jiném: bruselské byrokracii a faktu, že EU nerozumí tomu, co Poláci potřebují.

„Evropská unie B"

„PiS prezentuje krizi jako další příklad příliš velkého dosahu Bruselu. Polsko je nyní v úzkém vztahu s Maďarskem, Českou republikou a Slovenskem – státy, které všechny Brusel nesnáší kvůli velkému množství problémů, obzvláště kvůli návrhu donutit všechny členské státy, aby přijaly pevný počet migrantů. Tento euroskeptický blok tvoří něco, čemu by se mohlo říkat ‚Evropská unie B'," vysvětluje server.

Podle serveru sice v Polsku zatím většina lidí stále EU podporuje, je tu i skupina, která podporuje uvolnění vztahů, a někteří požadují i takzvaný ‚Polexit', odchod Polska z EU. Server se domnívá, že současná krize mezi Polskem a EU kvůli ústavnímu soudu by Poláky tímto směrem mohla dále postrčit.

Ohledně současné krize pak strategií Polska zřejmě bude dále nekompromisně trvat na svém a snažit se vydržet do prosince, kdy končí mandát Andrzeji Rzeplinskimu, předsedovi polského Ústavního tribunálu.

Polsko se nevzdá

Jak server připomíná, je to poprvé, co Evropská komise v členském státě takto zasáhla, čehož se ale snaží využít i polští politici, kteří tento bezprecedentní zásah EU bagatelizují. „Názor je názor a nemusí nijak ovlivnit rozhodnutí, která v Polska padnou," okomentovala to premiérka Beata Szydlová.

Zdůrazňuje také, že zatímco se Brusel šťourá v malichernosti, polští politici tvrdě pracují pro své obyvatele.

„To je rozdíl mezi polskou vládou a bruselskou byrokracií. My se staráme o problémy lidí; mluvíme jazykem, kterému rozumí, zatímco bruselská administrativa se stará o sebe. Pomůže proces, který spustila Evropská komise, zlepšit život obyčejného Kowalskiho? Pomůže technokratický názor dobře placených bruselských byrokratů vyřešit problémy Poláků s bydlením?" sdělila Szydlová serveru.

„Polská vládnoucí strana se nevzdá, ale může se vzdát Brusel? Podvolení se PiS by znamenalo konec škodlivého konfliktu s šestou největší zemí bloku, ale zároveň by to znamenalo zavřít oči před zneužíváním demokracie. Pokračující vyšetřování možná podpoří vznešený cíl zajištění právního státu v Polsku, ale může také utvrdit existenci ‚Evropské unie B'," dodává server.

Témata:  EU Polsko Česká republika

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy