Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přistěhovalci v Itálii mají jasno: Nechceme tu ilegální migranty, zavřete hranice

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nově zveřejněný průzkum ukazuje, že přistěhovalci, kteří se do Itálie dostali legální cestou, patří mezi obrovské odpůrce nelegální migrace. Tito přistěhovalci jsou nejen proti masové nelegální migraci, někteří dokonce chtějí vracet zpět i uprchlíky.

Studie, kterou provedla Regionální observatoř pro integraci a multietnický původ (ORIM), ukazuje, že 55,3 procenta přistěhovalců by přijímalo pouze prověřené uprchlíky, naopak 12,2 procent odmítá do Itálie přijímat dokonce i skutečné uprchlíky. Pouze 32,5 procent pak souhlasí s politikou otevřených hranic – jinými slovy by přijímali všechny,  píše italský deník Il Giornale.

Statistické údaje také ukazují, že legální čínští migranti jsou vůči masové migraci nejkritičtější, 27,4 procent z nich říká, že nechtějí, aby Itálie přijímala nelegální migranty ani uprchlíky.

To stejné si myslí i 16,7 procent legální albánských přistěhovalců, 13,7 procent Rumunů a 7 procent Maročanů. Afričtí migranti pak stojí na opačné straně bariéry, existuje mezi nimi nejvyšší podíl zastánců myšlenky otevřených hranicích.

Ti migranti, kteří v zemi pobývají legálně, jsou většinou pro obecné omezení nelegálního přistěhovalectví – přinejmenším pro ty, kteří nemají právo na formy ochrany stanovené zákonem, píše deník. To podle Il Giornale potvrzuje myšlenku, že nelegální migrace ztěžuje ochranu skutečných uprchlíků a přináší složitější podmínky pro všechny migranty – tedy i ty legální.

Při dotazování na bezpečnostní otázky týkající se masové migrace se 86,8 procent legálních přistěhovalců žijících v Itálii shodlo, že nebezpečné osoby se mohou mezi příchozími žadateli o azyl a nelegálními přistěhovalci opravdu skrývat.

Témata:  uprchlíci migrace Itálie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy