Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby prezidenta v Brazílii: Bolsonaro volil v neprůstřelné vestě, o vítězi rozhodne až druhé kolo

Brazílie
Brazílie
Foto: INT

První kolo nedělních prezidentských voleb v Brazílii vyhrál krajně pravicový politik Jair Bolsonaro se 47 procenty hlasů. Vyplývá to z výsledků po sečtení 93 procent hlasů. Za tři týdny se ve druhém kole o úřad utká s levicovým kandidátem Fernandem Haddadem, který získal 28 procent.

Výsledky prezidentských a parlamentních voleb, označovaných za nejdůležitější od konce diktatury v roce 1985, jsou v souladu s předvolebními průzkumy, které Bolsonarovi předpovídaly značný náskok před Haddadem. Podle stejných průzkumů bude druhé kolo velmi těsné, uvedl server BBC.

Haddad se stal prezidentským kandidátem až před necelým měsícem, kdy nahradil uvězněného exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva. Ten je stále velmi populární kvůli tomu, že jako prezident (2003-2010) dostal sociálními programy miliony lidí z bídy.

Brazilci volili kromě prezidenta, viceprezidenta i dvě třetiny Senátu, celou Sněmovnu poslanců, 27 guvernérů a členy regionálních parlamentů brazilské federace.

"Rozhoduje se, zda zvolíme cestu demokracie, nebo cestu autoritářské vlády a fašismu," řekla médiím po odvolení v Belo Horizonte bývalá prezidentka Dilma Rousseffová, která kandiduje v těchto volbách do Senátu. Rousseffová byla od roku 2011 první ženou v čele Brazílie, ale v roce 2016 ji parlament sesadil kvůli neústavním manipulacím s výsledky rozpočtu a v čele země ji nahradil její viceprezident Michel Temer.

Bolsonaro odvolil mezi prvními v Riu de Janeiro, kde prohlásil, že věří ve své vítězství už v prvním kole. Volit šel se svými dvěma syny Carlosem a Flaviem, který kandiduje do Senátu. Všichni tři měli neprůstřelné vesty a doprovázela je početná ochranka. Bolsonara totiž před měsícem na volebním mítinku pobodal jeho odpůrce a politik skončil v nemocnici, odkud ho pustili až před týdnem.

Témata:  Brazílie Dilma Rousseffová Jair Bolsonaro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy