reklama

Jak server uvádí, konferenci provázely spory s některými zeměmi, mezi které patří například Rusko, Írán a Polsko, které požadovaly, aby měly suverenitu ohledně rozhodování, jak řešit problematiku nemoci u homosexuálních mužů.

Nakonec došlo k uzavření kompromisu. Výsledná deklarace, kterou členské státy schválily, ustanovuje rok 2020 jako cíl pro snížení počet nakažení virem HIV za rok pod 500 tisíc případů. V roce 2015 to přitom bylo 2,1 milionů.

Chce také do roku 2020 roku snížit počet úmrtí na půl milionu - minulý rok to bylo 1,1 milionu. Pandemie AIDS by podle této deklarace měla skončit v roce 2030.

Jak také server vysvětluje, tento plán staví na předchozím pětiletém plánu OSN v boji proti AIDS a snaží se zaměřit na ty, kteří jsou nemocí nejvíce ohrožováni.

Kanada a Austrálie jsou ale zklamány, že výsledné znění návrhu neobsahuje výslovný požadavek na ukončení diskriminace vůči homosexuálním, bisexuálním a transsexuálním osobám. USA zase uvedly, že deklarace měla klást větší důraz na lidská práva.