Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelci na Západním břehu zabili Palestinku

Situace v Gaze
Situace v Gaze
Foto: unmultimedia.org

Izraelští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu dnes zabili Palestinku. Podle agentury AP to tvrdí palestinské úřady. Izraelská policie uvedla, že případ vyšetřuje.

Incident se stal brzy ráno, když žena s manželem a dvěma dětmi jela autem domů do vesnice nedaleko Nábulusu. Na vůz ale zaútočila kameny skupina lidí, která rozbila čelní okno. Jeden z kamenů zasáhl ženu do hlavy a způsobil jí vážné zranění, kterému podlehla.

Manžel oběti následně vypověděl, že u místa útoku viděl několik izraelských osadníků. AP poznamenala, že v oblasti je několik ultraortodoxních židovských osad. V osadě nedaleko od místa dnešního útoku před týdnem v neděli palestinský útočník zabil dva Izraelce a ve čtvrtek zde Palestinec pobodal izraelského vojáka, což podle AP zvýšilo riziko možné odplaty.

Izraelské osady na okupovaném Západním břehu Jordánu považuje palestinská samospráva za nelegální, Izrael je ale zákonem považuje za věc národního zájmu. Spor o osud osad má i mezinárodní rozměr, neboť například Evropská unie zakazuje prodávat na svém území zboží z osad, pokud je na něm uvedeno, že bylo vyrobeno v Izraeli.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy