Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí další válka? Expremiéři promluvili o dopadech brexitu

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - V souvislosti s možným brexitem se vynořila otázka následků pro Severní Irsko. Expremiéři Tony Blair a John Major vyjadřují obavy o mírový proces v Ulsteru a jednotu Británie.

Násilí v Ulsteru mezi separatistickými katolíky a probritskými protestanty si od roku 1969 vyžádalo na 3500 mrtvých. Soupeřící strany se zde v sousedství Irské republiky od té doby dělí o moc a dalšími rozhovory mír upevňují. Severoirští katolíci se ale stále netají zájmem odtrhnout se od Londýna a připojit k Dublinu.

"Myslíme si, že přestože Severní Irsko je stabilnější a více prosperující než kdykoli předtím, byla tato stabilita vybudována na křehkých základech," řekl podle deníku The Financial Times labourista Blair. Ten se stejně jako konzervatinec Major podílel na mírovém procesu, který vyvrcholil podpisem mírové dohody v roce 1998.

Ve snaze odvrátit debatu před referendem od migrace, která spíše nahrává stoupencům tak zvaného brexitu, Blair s Majorem varují před možným rozpadem Británie. "Říkám bez stínu pochyb, že špatný výsledek 23. června bude mít dopad na naši unii (britských ostrovů). To znamená, že v hlasování jde o samotnou jednotu Spojeného království," soudí Major.

"Pokud by Skotsko hlasovalo (23. června) pro setrvání v Evropské unii, ale Británie jako celek se rozhodla k odchodu, tak vznikne vážné riziko nového referenda (ve Skotsku)," vysvětlil Major.

Témata:  Tony Blair John Major Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy