reklama

„Klany systematicky rekrutují uprchlíky na nejšpinavější práce, jako je například prodej drog v parcích a v metru,“ popisuje berlínský policista Thomas Spaniel, specialista na organizovaný zločin.

Reportér Bojan Pancevski popisuje, jak tisíce Arabů a Kurdů, kteří v osmdesátých letech přišli jako žadatelé o azyl z Libanonu a Turecka, podle zpráv úřadů „udržují kmenové a islámské zákony, které odmítají stát a jeho zákony" což vedlo k tomu, že se z některých velkých rodin staly „zločineckými podniky" fungující podle „vlastních pravidel a hierarchie“.

Pancevski také píše, že organizovanému zločinu v Berlíně dominuje zhruba tucet převážně arabských a kurdských kriminálních klanů se zhruba tisíci jednotlivými zločinci - ale že zločinecký ekosystém byl výrazně narušen novějšími migračními vlnami.

„Teď je to tu jako v New Yorku: Čečenci, Kurdové, Albánci, Rusové, Maročané, Turci, Cikáni ... Každý chce svůj podíl," řekl Pancevskému jeden gangster na pohřbu Nidála Rabiha, proslulého gangstera, který byl rozstřílený osmi kulkami ve veřejném parku přímo před jeho ženou a dětmi.

Na jeho pohřeb přišly více než dva tisíce lidí, píše deník. Reportér zdůrazňuje, že přímo na posledním rozloučení s gangsterem zaznívaly sliby, že osoby odpovědné za jeho zabití za to „zaplatí“.

Mainstreamová médií připouštějí, že migranti obecně jsou výrazně zastoupeni ve statistice kriminality. WSJ rovněž připouští, že uprchlíci a žadatelé o azyl v celé zemi mají podíl na kriminalitě - v roce 2017 tvořili 8,5 procenta podezřelých z trestné činnosti – a to přesto, že tvoří pouhá 2% z celkové populace.