Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severoafrické země vyběhly s EU: Vyloďovací centra pro uprchlíky tady nechceme

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNHCR

Libye a sousedící země na severu Afriky nesouhlasí s plánem EU zřídit na jejich území "vyloďovací platformy", kam by byli z moře zachránění migranti převáženi místo toho, aby mířili do Evropy. Rakouskému deníku Die Presse to zopakoval libyjský ministr zahraničí Muhammad Táhá Sijála.

Na konceptu "vyloďovacích platforem" se na konci června dohodli na bruselském summitu o migraci představitelé unijních zemí. Po italské hrozbě vetem byl zahrnut i plán zřídit podobná centra i na území těch států unie, které se na tom chtějí dobrovolně podílet a migranty by od Itálie převzaly.

"Proti tomuto návrhu jsou všechny severoafrické státy - Tunisko, Alžírsko, Maroko i Libye," konstatoval šéf libyjské diplomacie. V libyjských detenčních táborech se podle něj nyní nachází zhruba 30.000 migrantů a po celém území země je přibližně 750.000 běženců.

Siala řekl, že Tripolis bude spolupracovat s EU při navracení uprchlíků do zemí původu. "Některé země je ale odmítají přijímat zpět," dodal a zmínil přitom západoafrické státy. Tripolis uzavřel kvůli posílení jižní hranice dohody s Čadem, Nigerem a Súdánem, dodal.

Libye prožívá chaos od roku 2011, kdy byl při revoluci svržen diktátor Muammar Kaddáfí. Země má nyní dvě vlády i parlamenty; jedna část administrativy působí v Tripolisu, druhá na východě Libye. Vzhledem k tomu, že nikdo nemá pod kontrolou celé území ani hranice, Libye se stala hlavní tranzitní zemí africkým migrantů při cestě do Evropy.

K chystané mezinárodní konferenci o stabilizaci Libye, která se bude konat 12. a 13. listopadu v sicilském městě Palermo se libyjský diplomat staví skepticky. Podle něj nebude "mezníkem" ve vývoji země.

Témata:  uprchlíci Libye EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy