Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko trpí kvůli uprchlíkům. Odborníci důrazně varují před následky

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Organizace bojující za lidská práva Human Rights Watch (HRW) kritizuje Švédsko za to, jak zachází s dětskými migranty, kteří přišli do země bez doprovodu rodičů. Zvláště zdůrazňuje dlouhé čekací doby na zpracování žádosti azyl, i nedostatek psychologické péče pro ty, kteří to potřebují.

Zpráva má celkem 32 stran a byla vydána ve čtvrtek 9. června organizací HRW se sídlem v USA. Podle dokumentu zaměřujícího se na stav lidských práv v zemi došlo k významnému nárůstu příchodu dětí bez doprovodu, Švédsko tak podle materiálu musí udělat více, aby bylo zajištěno, že dostanou zvláštní ochranu.

Analýza zdůraznila, že děti musí vydržet dlouhé prodlevy při jmenování jejich zákonného zástupce ve Švédsku, že často také dochází k problémům s bydlením, navíc je potřeba větší psychologická podpora, především pro traumatizované.

Jedním z hlavních problémů je zdlouhavý azylový proces ve Švédsku, píše autorka zprávy Rebecca Riddellová. „Často to může trvat měsíce. Pro děti, které uprchly před Talibanem nebo Islámským státem, je čekání a strach z toho, že budou poslány zpět, velmi bolestivé. Mluvila jsem s dětmi, které nemohou jíst ani spát, kvůli všemu tomu chaosu," řekla listu Svenska Dagbladet.

Při sestavování zprávy vyšetřovatelé Human Rights Watch navštívili sedm různých švédských obcí a vedli rozhovory s 50 dětmi z uprchlických rodin, které přišly do Švédska bez doprovodu. Mluvili i s národními a místními úředníky a poskytovateli služeb pro uprchlíky.

Podle doporučení by švédská vláda měla poskytovat podporu obcím, aby byly odhaleny nedostatky a došlo tak ke zlepšení služeb. Přednost by podle materiálu měly mít žádosti o azyl dětí bez doprovodu. Podle údajů citovaných Human Rights Watch hledalo azyl ve Švédsku v roce 2015 více než 35.000 dětí, což je výrazný nárůst přibližně z 7000 v roce 2014.

Témata:  uprchlíci Švédsko Human Rights Watch

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy