Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíky nejde vyhnat napořád? Francouzská policie poněkolikáté likviduje divoký tábor u Dunkerku

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Francouzská policie vyklízí u města Grande-Synthe nedaleko Dunkerku divoký tábor, v němž v provizorních přístřeších pobývá asi 1800 migrantů. Informovala o tom dnes agentura AFP. Za posledních pět měsíců je to už pošesté, co policie na tomto místě zasahuje. Na policejní operaci se má osobně přijet podívat i nový ministr vnitra Christophe Castaner.

Provizorní tábořiště v zalesněné oblasti poblíž města je pro migranty nejčastější volbou poté, co v roce 2017 vyhořel oficiální tábor Linière. Obývají ho nejčastěji Afghánci, iráčtí Kurdové, ale také lidé z Pákistánu, Iránu a Súdánu, často jsou to celé rodiny.

Úřady upozorňují, že v táboře u Grande-Synthe panují zcela nevyhovující hygienické podmínky. Na místě nejsou toalety ani sprchy, voda se dá čerpat jen ze šesti kohoutků.

"Více než 1800 lidí bude umístěno do ubytovacích zařízení po celém regionu Hauts-de-France a v sousedících oblastech," uvedla dnes prefektura v prohlášení. Očekává se však, že lidé se na místo zase brzy vrátí, jako se to stalo i ve všech předchozích případech. Naposledy policie tábor vyklízela v září.

Témata:  uprchlické tábory uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy