Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ani žena, ani muž? V Nizozemsku byl vydán první pas s pohlavím X

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Nizozemka Leonne Zeegersová se narodila jako dvojpohlavní dítě. Rodiče vyloučili operaci a vychovávali jí jako chlapce. Ona se však necítí být úplně chlapcem. Ve čtyřiceti letech podstoupila operaci, při které byla přeoperována na ženu. V Nizozemsku bojovala za to, aby se mohla označovat za osobu třetího pohlaví. Poprvé ve své historii tedy Nizozemsko vydalo pas, ve kterém je pohlaví uvedeno jako X.

Leonne Zeegersová se narodila jako oboupohlavní dítě. Dvojpohlavnost je vzácná anomálie, při které se dítě rodí s ženskými i mužskými pohlavními znaky. Evidentní kombinace mužských i ženských znaků je vzácná. Častěji se spíše objevují méně výrazné znaky.

Zeegersová sice podstoupila chirurgický zákrok, aby se z právního hlediska mohla považovat za ženu, ale její osobnost je genderově neutrální. „Mám pravá prsa i hebkou pokožku, nemám vousy a neberu žádné hormony, ale je mi padesát sedm let. Žila jsem na obou stranách; někdy se cítím jako muž, někdy jako žena, a někdy necítím vůbec nic,“ sdělila pro The Guardian.

Zeegersová pracovala jako zdravotní sestra, pojišťovací agent nebo jako BDSM společnice. Možnost uvádět třetí pohlaví v oficiálních dokumentech vychází z rozhodnutí nizozemského soudu, který letos v květnu umožnil lidem, kteří se neidentifikují jako muž nebo žena, aby měli v dokladech genderově neutrální X, píše iDnes.cz.

Třetí pohlaví tak kromě Nizozemska uznává ještě Austrálie, Malajsie, Kanada nebo Nepál. Návrh příslušného zákona o třetím pohlaví se projednává také v Německu.

Naopak proti podobným zákonům se staví současný americký prezident Donald Trump. Trump proti transgender komunitě vystoupil už několikrát. Jeho postoj v této věci je diametrálně odlišný od jeho předchůdce Baracka Obamy.

Témata:  Nizozemí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy