Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo si podalo Zemana: Vyvolal špatnou náladu

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prezident Miloš Zeman se podle německé rozhlasové a televizní stanice BR postaral o špatnou náladu, když na hradní ceremoniál na státní svátek 28. října nepozval své politické odpůrce.

"Na to, že (Zeman) vyznamenání uděluje pouze lidem, kteří mají podobné názory jako on, si v Praze už skoro zvykli. Tentokrát některé zástupce opozice v parlamentu a další politické protivníky, které nemůže vystát, na slavnostní akt na Hradě vůbec nepozval," píše server BR.

Připomíná také výrok hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, že nejde o diskriminaci, ale "o mimořádně zdvořilou laskavost". To přišlo podle BR i jindy rozhádanému parlamentu příliš, a poslal proto na Hrad dopis, v němž žádá o zjednání nápravy.

V pozitivnějším duchu se stému výročí založení Československa věnuje server magazínu Focus, podle něhož byla první československá republika jedinou demokracií vzešlou z první světové války, která po nějakou dobu vydržela - než ji zvenku zničil nacistický vůdce Adolf Hitler.

"Na tuto demokratickou tradici jsou ještě dnes hrdí lidé v České republice, která se chápe jako nástupnická země," konstatuje server, podle něhož se na první republice dá dobře pozorovat, za jakých podmínek se demokracie dobře rozvíjejí, a za jakých mohou ztroskotat.

K demokratickému rozvoji Československa podle Focusu přispělo například i dobré diplomatické zakotvení země, její silný průmysl nebo moderní elity.

Témata:  Miloš Zeman Německo noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy