Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi trápí Německo. Problém není jen v Zemanovi

Zahraniční tisk
Zahraniční tisk
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Česká republika má sice vášnivě populistického prezidenta, přesto není možné na tuto zemi nahlížet stejně jako na Maďarsko nebo Polsko. Napsal to dnes německý list Süddeutsche Zeitung. Země Visegrádu - tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko - totiž nejsou jednolitou skupinou.

"Často jsou tyto čtyři země vnímány už jen jako jeden blok. To má ale se skutečností jen málo společného," míní Süddeutsche Zeitung.

"Prezident Miloš Zeman je sice také vášnivý populista a vládnoucí miliardář Andrej Babiš v nejlepším případě Evropan z pragmatických důvodů, přesto je vláda v Praze daleko vzdálená národnostním tónům Viktora Orbána v Maďarsku nebo zápalu Poláka Jaroslawa Kaczyńského, s nímž ničí nezávislou justici," konstatuje nejčtenější německý seriózní deník. Světlé momenty jsou podle něj při pohledu na východ vzácné.

List rovněž vyjadřuje přesvědčení, že by Německo mělo brát vážně i menší země ve střední a východní Evropě, nejen Polsko.

"V Evropě všichni hledí na Německo. Je načase, aby se Němci někdy podívali zpět," míní deník, podle něhož je dobře, že Prahu v pátek alespoň krátce u příležitosti 100. výročí založení Československa navštívila německá kancléřka Angela Merkelová.

Témata:  Německo Česká republika Visegradská čtyřka noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy