Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelská armáda zaútočila na cíle Hamásu

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: washingtonpost.com

Izraelské letectvo v noci na dnešek zaútočilo na 80 cílů v palestinském Pásmu Gazy, odkud bylo na území Izraele vypáleno 39 raket. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Podle armády byly cílem náletů objekty radikálního hnutí Hamás, které pásmu vládne. Noční násilí následovalo po pátečních palestinských protestech u hranice mezi Izraelem a Pásmem Gazy. Izraelci tam zabili pět demonstrantů a přes 200 jich zranili.

Mluvčí izraelské armády řekl, že do noční letecké akce bylo nasazeno několik desítek letadel. Mezi zasaženými cíly byly dvě dílny, kde radikálové údajně vyráběli zbraně, a budova používaná bezpečnostními oddíly Hamásu.

Izrael tvrdí, že k raketovému útoku dala příkaz Sýrie a její spojenec Írán. Armáda pohrozila, že její další odvetné operace nemusejí být "zeměpisně omezeny". "K těmto raketovým útokům na Izrael dal příkaz Damašek s jasným spojenectvím s (íránskými) revolučními gardami," řekl mluvčí izraelské armády.

Na jihu Izraele rakety vypálené z Pásma Gazy aktivovaly poplašné systémy. Deset raket zničil protiraketový systém Iron Dome, další dopadly na neobydlená místa nebo ještě do Pásma Gazy. K raketové palbě se přihlásila radikální skupina Islámský džihád a zdůvodnila ji tím, že nehodlá nečinně přihlížet zabíjení Palestinců. Izrael všechny násilnosti páchané proti němu z Pásma Gazy připisuje Hamásu.

Islámský džihád později oznámil, že veškeré další útoky na Izrael zastavuje. Rozhodl se tak po debatě s egyptskými prostředníky. "Islámský džihád se podrobí příměří, pokud učiní totéž okupant (Izrael)," sdělil mluvčí skupiny.

Náčelník generálního štábu izraelské armády Gadi Eisenkot svolal mimořádnou schůzku bezpečnostních představitelů. Obyvatelům vesnic a měst na jihu bylo doporučeno, aby se neshromažďovali ve velkém počtu venku.

Minulý týden jedna z palestinských raket zasáhla dům v Beerševě a těžce ho poškodila. Eisenkot kvůli tomu zkrátil návštěvu Spojených států a ministr obrany Avigdor Lieberman nařídil uzavřít hraniční přechody Erez a Kerem Šalom.

Témata:  Izraelská armáda Izrael HAMÁS

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy