Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brazílii si dnes lidé zvolí nového prezidenta

BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Brazilští voliči dnes rozhodnou o novém prezidentovi nejlidnatější latinskoamerické země ve volbách, které jsou považovány za nejdůležitější za mnoho let. Favoritem je pravicový kandidát Jair Bolsonaro slibující skoncovat s érou vlády tradičních stran. Proti němu stojí levicový politik spjatý s čtvrtstoletím vlády levice Fernando Haddad.

Největší korupční skandál v historii země spolu s uvadající ekonomikou vynesly do čela průzkumů politika, který vyjadřuje obdiv představitelům brazilské diktatury a adresuje ostrá slova menšinám či ženám. Bolsonaro měl od prvního kola voleb v anketách stabilně více než deset procentních bodů náskok před Haddadem, který je pokračovatelem levicové politiky oblíbeného exprezidenta Luize Inácia Luly da Silva.

Bolsonaro, který je označován za Brazilského Trumpa, má mezi voliči hlavně odpůrce Strany pracujících, která zemi vládla prostřednictvím Luly a jeho pokračovatelky Dilmy Rousseffové téměř od začátku tohoto století. Období hojnosti, v němž dostal Lula sociálními programy z bídy miliony Brazilců, však vystřídalo chřadnoucí hospodářství a miliony obyvatel volají po změně v čele země.

Voliče Haddada naopak motivuje k účasti při volbách i obava, že bývalý armádní důstojník Bolsonaro nebude respektovat demokratické principy či práva menšin.

Témata:  Brazílie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy