Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump šokoval svět: Do migrantů lze střílet. Pak se ozvala armáda

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Spojené státy umožní požádat o azyl pouze těm přistěhovalcům, kteří se registrují již při vstupu do země. Ostatní budou považováni za osoby, které nelegálně překročily hranice, a budou vyhoštěni. Oznámil to ve čtvrtek americký prezident Donald Trump s tím, že se příští týden chystá vydat dekret upravující imigrační pravidla. Podle agentury AP je jeho snaha právně sporná, o čemž mluví i řada Trumpových kritiků.

Trump oznámil své záměry během téměř půlhodinového projevu v Bílém domě, v němž varoval Američany před karavanami migrantů mířících pěšky k americké hranici s Mexikem.

Americké úřady podle něho nevpustí tyto skupiny čítající několik tisíc lidí do země kvůli tomu, že jsou v jejich řadách podle Trumpa ukryti zločinci. "Je to jako invaze... Zranili a napadli mexické vojáky," prohlásil prezident, který si za podobné poznámky již dříve vysloužil kritiku od opozičních demokratů i od části svých republikánů.

Trump, pro kterého je migrace jedním z ústředních témat kampaně před kongresovými volbami, jež proběhnou příští týden, prohlásil, že američtí vojáci karavanu na hranicích zastaví a pokud by migranti třeba házeli kameny, mohou po nich příslušníci armády střílet.

Tato poznámka se nesetkala s pozitivním ohlasem mezi lidmi z vojenské branžě. "Byl by to nezákonný příkaz," napsal na twitteru penzionovaný armádní generál Mark Hertling k otázce střelby do migrantů s tím, že by ji nenařídil žádný armádní důstojník.

Trump doplnil, že pokud někdo vstoupí do USA nelegálně, nebudou ho již úřady propouštět před rozhodnutím soudu, ale bude zadržován až do verdiktu a následně rovnou vyhoštěn.

Americké ministerstvo obrany na Trumpův pokyn tento týden vyslalo k hranicím s Mexikem 5200 vojáků, kteří mají posílit ochranu kvůli blížícím se karavanám.

Oponenti Trumpovi vyčítají, že používá téma migrace k mobilizaci republikánů před kongresovými volbami a že agresivní rétorikou vůči cizincům přispívá k tomu, že se veřejný prostor plní nenávistnými projevy.

Ke Spojeným státům nyní míří již čtyři karavany, z nichž ta nejbližší s asi sedmi tisíci členy se rozhodla vyrazit z jihomexického státu Oaxaca přes sousední Veracruz a zbývá jí nejméně několik týdnů cesty k americké hranici. Druhá karavana, čítající asi 20000 lidí, je nyní jižněji v mexickém státě Chiapas. Další dvě skupiny po tisíci migrantech ve středu vyrazily ze Salvadoru.

Témata:  Donald Trump uprchlíci Mexiko U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy