Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při pátrání v troskách boeingu Lion Air zahynul potápěč, druhá černá skříňka stále chybí

Potápění
Potápění
Foto: Pixabay

Při pátrání po obětech havárie letadla společnosti Lion Air v Jávském moři zemřel jeden z potápěčů. Pátrací týmy hledají druhou černou skříňku a pozůstatky 189 lidí, kteří byli na palubě stroje.

Pátrací úřad dnes oznámil, že 48letý muž, který se zúčastnil řady operací včetně pátrání po letadle společnosti Air Asia před čtyřmi lety, zemřel v pátek při zkoumání oblasti, kde se nacházejí trosky letounu. Příčinu smrti úřad neuvedl.

Boeing 737 nízkonákladové společnosti Lion Air se v pondělí zřítil do moře se 181 pasažéry a osmi členy posádky. Všichni přišli o život. Stroj začal několik minut po startu z indonéské metropole Jakarty dramaticky klesat, až se zřítil. Vyšetřovatelé předpokládají, že příčinou byly technické problémy. Ve čtvrtek potápěči našli zapisovač letových údajů a nadále se pokračuje v pátrání po hlasovém záznamníku hovorů v pilotní kabině.

Pondělní havárie byla první nehodou stroje Boeing 737 Max 8, který je nejnovější verzí populárního letounu 737. Tým indonéských a amerických expertů, včetně zástupců společností Boeing a General Electric, partnera výrobce motorů CFM International, si prohlédli vylovené trosky v jakartském přístavu. Odborníci vyjádřili naději, že nebude potřeba sestavit celé letadlo, aby zjistili příčinu pádu.

Takzvaná černá skříňka byla objevena na mořském dně v hloubce asi 30 metrů. Zařízení je v dobrém stavu a vyšetřovatelé ho nyní čistí, aby mohli prozkoumat data, z nichž by získali podrobné informace o průběhu letu. V moderních strojích jako 737 Max 8 se zaznamenává přes 1000 parametrů od rychlosti a nadmořské výšky až po letové kontroly.

Témata:  letecké nehody Indonésie EuroZprávy.cz zřícení Boeingu 737 MAX 8 Lion Air letu JT610

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy