Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestující se vzbouřili a nenechali vzlétnout letadlo. Důvodem bylo ovoce na palubě

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kuriózní incident se stal na letišti v Indonésii. Cestující se tu doslova vzbouřili kvůli nepříjemnému zápachu v kabině. Odmítli letět, dokud s tím posádka něco neudělá, píše server stanice BBC.

V nákladním prostoru letadla společnosti Sriwijaya Air směřujícího z Bengkulu do Jakarty byly uloženy asi dvě tuny ovoce zvaného durian. To by asi nebyl takový problém – kdyby tato plodina nebyla označována jako „nejsmradlavější ovoce světa“.

Není tak divu, že pasažéři důrazně žádali, aby byl durian z letadla ještě před odletem odstraněn. Podle BBC vše zašlo tak daleko, že se někteří cestující dokonce začali s posádkou hádat.

Letecká společnost nakonec ustoupila pytle s ovocem vyložila. Letadlo se nakonec vzneslo do vzduchu asi v 11:40 místního času, tedy o hodinu později než bylo naplánováno.

Durian je hodně kontroverzní ovoce

Společnost Sriwajiya Air však později zdůraznila, že letecká společnost má právo toto smradlavé ovoce převážet. „Není nezákonné mít na palubě durian, pokud je řádně zabalen v souladu s předpisy o letecké dopravě a pokud je přepravován v nákladním prostoru. Mnoho leteckých společností to dělá," uvedl komunikační manažer společnosti Retri Maya.

Durian je v jihovýchodní Asii považován za pochoutku, ale je zároveň velmi kontroverzní - buď ho milujete nebo ho nenávidíte. Jedlá dužina vydává charakteristický silný a pronikavý zápach, a to i když je slupka neporušená. Některým lidem durian chutná kvůli své příjemně sladké vůni, zatímco jiným aroma připadá příliš intenzivní a odpuzující.

Jeho pach vyvolává různorodé reakce od velmi pozitivních po velmi negativní a je přirovnáván k různým věcem, např. shnilým cibulím, terpentýnu nebo žumpě. Kvůli pronikavosti svého pachu je v jihovýchodní Asii durian zakázán v některých hotelích a prostředcích veřejné dopravy. V některých zemích je zakázáno i jeho převážení v letadlech – Indonésie se to ale netýká. 

Cestující se vzbouřili 

Cestující, kteří byli přímo na palubě letadla, podrobně popsali incident na facebooku. „Hned, jak jsem jsem vstoupil do letadla, jsem cítil vůni durianu, stěžoval jsem si letušce, ale řekli mi, že mám prostě vyplnit formulář pro stížnostu," řekl Amir Zidane.

Členové posádky ho ujistili, že zápach zmizí, jakmile bude letadlo ve vzduchu. Nespokojený Amir si to ale nenechal líbit a shromáždil další spolucestující. „Vykřikl jsem na ostatní cestující: Kdo v tomto letadle chce letět? A všichni křičeli: My ne!“ popisuje.

Dodal, že další cestující si začali stěžovat a někteří se dokonce téměř „fyzicky střetli s členy posádky". Nakonec byli všichni cestující požádáni, aby opustili letadlo, zatímco posádka vykládala smradlavý durian.

Témata:  letectví a letadla Indonésie zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.