Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet požárů v Kalifornii prudce stoupá, záchranáři našli 11 mrtvých

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Rozsah požárů, které již několik dní sužují jižní Kalifornii, se více než zdvojnásobil. V zasažené oblasti byli navíc nalezeni dva mrtví, oznámil dnes zástupce okresu Los Angeles John Benedict. Celkem tak dosud zahynulo 11 lidí, devět obětí totiž již dříve oznámily úřady na severu Kalifornie, uvedla agentura AP.

Hasiči nyní v jižní Kalifornii pátrají po obětech i přeživších a zjišťují rozsah škod. Plameny tam dosud zničily 150 domů. Záchranáři dnes ráno místního času využili klidnějšího počasí a mírnějšího větru a snažili se dostat do některých zasažených oblastí. Požár zatím zasáhl plochu o rozloze 282 čtverečních kilometrů v kopcích a kaňonech na sever a západ od Los Angeles. Počet zničených domů se nejspíš ještě zvýší, odhadují úřady.

Na severu Kalifornie požár nejvíce zasáhl město Paradise, kde lehlo popelem přes 6700 domovů a firemních objektů a obchodů. Právě z města Paradise a jeho okolí pochází dosavadních devět obětí, několik z nich bylo nalezeno uvnitř nebo nedaleko jejich ohořelých aut, uvedla policie. Dalších 35 osob se pohřešuje a tři hasiči utrpěli zranění.

Podle místních úřadů se požáry dále šíří kvůli silným větrům a suchu, které v oblasti panuje. "Zkáza, kterou požár způsobil, je nepředstavitelná a srdcervoucí," uvedl Mark Ghilarducci z úřadu kalifornského guvernéra. Evakuace byla nařízena i ve velké části města Thousand Oaks, které bylo tento týden poznamenáno tragédií, když tam ozbrojený muž v baru zastřelil 12 lidí.

Témata:  USA požáry v USA požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy