Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Google manipuluje s volbami? Amerikou otřásá skandál

Logo společnosti Google
Logo společnosti Google
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Washington – Americký počítačový gigant Google bývá často obviňován z narušování soukromí a dalších přečinů kvůli svému dominantnímu postavení na poli internetových vyhledávačů. Americký server The Daily Caller nyní upozornil, že se objevily spekulace ohledně možné manipulace amerických voleb touto společností.

Zkreslené výsledky

Server upozorňuje na video, které na svém kanálu na síti YouTube zveřejnil SourceFed, který byl za své působení na této síti i oceněn.

Ve videu server varuje, že by společnost Google mohla manipulovat lidmi v otázce amerických voleb, a to tak, aby zlepšila názor na demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou.

Konkrétně jde o našeptávač, který vám při zadání fráze do vyhledávacího okna navrhuje možné dokončení vaší věty. Video upozorňuje na fakt, že pokud člověk do Google napíše „Hillary Clinton crim", objeví se návrhy dokončení „Hillary Clinton crime reform" (trestní reforma Hillary Clintonové) a „Hillary Clinton crime bill 1994" (návrh trestního zákona Hillary Clintonové 1994).

Vlastní statistiky Google ale přitom odhalují, že s drtivou převahou je vyhledávaný výraz „Hillary Clinton crimes" (Hillary Clintonová zločiny). Tento návrh ale Google neposkytuje. Pravdivost tohoto tvrzení si ostatně každý uživatel může vyzkoušet sám.

Cenzura ve prospěch Clintonové?

Jak video dále vysvětluje, při zadání fráze „Hillary Clinton crim" do konkurenčních vyhledávačů, jako je Yahoo nebo Bing, se objeví dokončení jako „Hillary Clinton criminal" a „Hillary Clinton criminal investigation" (Hillary Clintonová vyšetřování trestných činů).

Podobně se vyhledávač chová také v případě další fráze, „Hillary Clinton ind", kdy nabídne například „Hillary Clinton Indiana" a „Hillary Clinton India", nikoliv „Hillary Clinton indictment" (Hillary Clintonová obžaloba), ačkoliv je tento výraz opět mnohem častěji lidmi vyhledáván.

„Je to, jako když dáte tři lidi do hořící místnosti a dva zakřičí: ‚Oheň!' zatímco třetí osoba zakřičí: ‚Jsem v místnosti!'" tvrdí ve videu Matt Lieberman ze SourceFed.

Server Daily Caller podotýká, že lze snadno najít i další příklady, ve kterých tato cenzura nepříjemných výrazů v souvislosti s Hillary Clintonovou probíhá.

Kdo za to může?

Na druhou stranu ale lze vyzkoušet, že v případě výše zmíněných výrazů se vyhledávač Google chová zcela identicky v případě, že je za Hillary Clintonovou zaměněn její republikánský rival Donald Trump.

Na to ale video argumentuje tím, že v případě Donalda Trumpa vyzkoušela ve všech třech vyhledávačích termín „Donald Trump rac", protože je často obviňován z rasismu, který se anglicky řekne „racism", případně „racist" jako rasista. V tomto případě se ale výsledky ve všech třech vyhledávačích shodovaly a k žádné cenzuře tu nedošlo. Toto opět lze ověřit zadáním do vyhledávače.

Lieberman ale podotýká, že ačkoliv zde zjevně dochází k manipulaci, Google se nedopouští ničeho nelegálního. „Je to silně neetické a špatné, ale není to nelegální," uvádí ve videu. Následně ukazuje na Erica Schmidta, výkonného předsedy mateřské společnosti Google, Alphabet Inc., který se podle něj angažuje na zajištění technologické podpory kampaně Hillary Clintonové.

Google tato obvinění podle serveru Daily Caller popírá. Jak ale server připomíná, video bylo zveřejněno jen dva dny poté, co Julian Assange z Wikileaks naznačil, že Google s Clintonovou spolupracuje na tom, aby ji dosadil do Bílého domu.

Témata:  Google USA volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy