Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České tajné služby zastrašují podnikatele kvůli Krymu? Ruský politik vznesl vážné obvinění

Krym
Krym
Foto: Pixabay

Česká tajná služba vyvíjí nátlak na podnikatele, kteří chtějí působit na Krymu. Novinářům to dnes ve správním středisku anektovaného Krymu Simferopolu řekl Andrej Kulik, první náměstek ministra pro hospodářský rozvoj v krymské vládě dosazené Moskvou.

Kulik na příkladu České republiky dokumentoval údajný tlak západních tajných služeb na podnikatele, kteří chtějí na Krymu působit. Hovořil o "mentálních omezeních spojených s činností tajných služeb těch či oněch zemí", které brání nebo přinejmenším omezují možnost svobodného pohybu podnikatelů po anektovaném ostrově.

"České tajné služby se jednoho z našich kolegů dotazovaly, co dělá na Krymu a jaké jsou jeho obchodní zájmy. Když vás oslovují tajné služby, můžete to považovat za nátlak nebo zájem. V každém případě pachuť zůstává," citovala krymského politika agentura TASS.

Většina podnikatelů se ale podle Kulika za pět let od anexe novým podmínkám přizpůsobila. Na Krymu dnes podle něj působí podnikatelé z Itálie, Německa, ze zemí východní Evropy i ze Spojených států. "Ne všichni by chtěli rozhlašovat svá jména," podotkl.

Západní státy bezprostředně po okupaci ukrajinského Krymu v březnu 2014 vyhlásily proti Rusku sankce, které postupně upravovaly a rozšiřovaly. Série sankcí, které Evropská unie vyhlásila v červenci a v září 2014, zakazuje účast členských států na investičních a infrastrukturních projektech na anektovaném poloostrově a obsahuje seznam zboží vyráběného na Krymu, s nímž evropské firmy nesmějí obchodovat. Na černé listině EU se navíc nachází 150 osob a 37 firem z Ruska.

Na základě přijatých sankcí není možné do EU dovážet žádné výrobky pocházející z Krymu. Evropští občané i firmy mají zakázáno nakupovat nemovitosti na poloostrově, financovat krymské společnosti nebo jim poskytovat jakoukoli jinou pomoc.

Témata:  Krym Rusko Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy