Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti nechtěli opustit loď, která je zachránila. Libyjská stráž je k tomu donutila silou

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Libyjské bezpečnostní úřady dnes silou přinutily vystoupit z lodě 92 migrantů, kteří odmítali plavidlo opustit. To je před deseti dny zachránilo u pobřeží z potápějícího se člunu, jímž se chtěli dostat do Evropy. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem šéfa libyjské pobřežní hlídky.

Nákladní loď s panamskou vlajkou zachránila u libyjského pobřeží před deseti dny 106 běženců, když se jejich člun začal na moři potápět. Plavidlo je následně dopravilo do města Misuráta na severozápadě Libye. Na místě se dobrovolně vylodilo 14 lidí, dalších 92 migrantů však loď opustit odmítlo.

"Bezpečnostní složky provedly razie na nákladní lodi a použily gumové náboje a slzný plyn, aby je donutily (opustit plavidlo)," sdělil šéf pobřežní hlídky v regionu. Někteří běženci utrpěli při zásahu zranění, která ale podle něj nejsou vážná. Úřady je následně přesunuly do zadržovacího centra, dodal.

Migranti přitom odmítali opustit loď právě z obavy, že je úřady pošlou zpět do zadržovacího centra, kde jim podle nich hrozí mučení a zneužívání. "Raději zemřu na téhle lodi," řekl jeden z nich zástupcům z nevládní organizace Lékaři bez hranic (MSF). Podle ní některé z migrantů, včetně mladistvých, zhruba rok zadržovali a mučili pašeráci lidí.

Západní pobřeží Libye je výchozím bodem, odkud se lidé, kteří z Afriky prchají před válečnými konflikty a chudobou, snaží dostat do Evropy. S pomocí peněz poskytnutých evropskými státy libyjské úřady znásobily úsilí o zastavení proudu uprchlíků do Evropy.

Témata:  uprchlíci Libye

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy