Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nadšení z Krymu je pryč. Putinova popularita opět klesá

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina poprvé za posledních pět let klesla pod 60 procent. Dnes zveřejněný průzkum nezávislé ruské společnosti Levada ukázal, že pro nynějšího kremelského šéfa by v prezidentských volbách hlasovalo 56 procent Rusů, což je o deset procent méně než ve stejném období loni.

Podle průzkumu, o němž dnes informoval list Kommersant, je 61 procent Rusů přesvědčeno, že Putin může za problémy, s nimiž se nyní Rusko potýká. Dalších 22 procent soudí, že Putin je za nynější stav odpovědný částečně.

Obliba hlavy státu mezi voliči podle sociologů poklesla hlavně vlivem letos schválené důchodové reformy, která zvýšila hranici penzijního věku. Nadšení Rusů z anexe ukrajinského Krymu v roce 2014, které popularitu Putina katapultovalo až za hranici 80 procent, navíc už vyhaslo.

Kdyby se prezidentské volby konaly nyní, plná polovina voličů by buď hlasovat nešla nebo by nevěděla, komu dát hlas, zjistila agentura Levada.

Témata:  Vladimír Putin Rusko průzkumy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy