Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se pokusili přeplout La Manche, cesta se změnila v boj o život

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pobřežní stráže Francie a Británie zadržely v noci na dnešek celkem 18 migrantů, kteří se vydali ze severní Francie do Británie na dvou lodích přes Lamanšský průliv. Informovala o tom agentura AFP. Cesta přes úžinu mezi kontinentem a Britskými ostrovy je přitom velmi nebezpečná.

"Všichni jsou v pořádku a v bezpečí," uvedl mluvčí pobřežní stráže. Podle něj stráž nejprve objevila loď se šesti muži a jednou ženou na palubě a upozornila na ni britskou pobřežní stráž, která skupinu zadržela.

Později vyrazila francouzská stráž na pomoc lodi s jedenácti migranty, kteří se dostali do nesnází nedaleko francouzského města Wimereux. Zachráněnou skupinu pak převezla do severofrancouzského Calais.

Francouzské úřady nechaly v roce 2016 vyklidit provizorní tábořiště zvané Džungle, které se nacházelo u přístavního města Calais a z něhož se migranti snažili dostat přes do Británie hlavně skrz tunel pod Lamanšským průlivem nebo na trajektech. Podle agentury AP se ale migranti nadále v okolí Calais shromažďují.

Kvůli velké hustotě lodní dopravy, silným mořským proudům, téměř neustálému větru a nízké teplotě vody jsou pokusy o překonání Lamanšského průlivu na loďkách velmi nebezpečné, poznamenala AFP. Podle francouzské pobřežní stráže se tímto způsobem úžinu mezi Britskými ostrovy a kontinentem pokusili překonat migranti na loďkách ve 23 případech v roce 2016 a ve 13 případech loni.

Témata:  uprchlíci Francie Velká Británie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy