reklama

"Všichni jsou v pořádku a v bezpečí," uvedl mluvčí pobřežní stráže. Podle něj stráž nejprve objevila loď se šesti muži a jednou ženou na palubě a upozornila na ni britskou pobřežní stráž, která skupinu zadržela.

Později vyrazila francouzská stráž na pomoc lodi s jedenácti migranty, kteří se dostali do nesnází nedaleko francouzského města Wimereux. Zachráněnou skupinu pak převezla do severofrancouzského Calais.

Francouzské úřady nechaly v roce 2016 vyklidit provizorní tábořiště zvané Džungle, které se nacházelo u přístavního města Calais a z něhož se migranti snažili dostat přes do Británie hlavně skrz tunel pod Lamanšským průlivem nebo na trajektech. Podle agentury AP se ale migranti nadále v okolí Calais shromažďují.

Kvůli velké hustotě lodní dopravy, silným mořským proudům, téměř neustálému větru a nízké teplotě vody jsou pokusy o překonání Lamanšského průlivu na loďkách velmi nebezpečné, poznamenala AFP. Podle francouzské pobřežní stráže se tímto způsobem úžinu mezi Britskými ostrovy a kontinentem pokusili překonat migranti na loďkách ve 23 případech v roce 2016 a ve 13 případech loni.