Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět tisíc lidí protestovalo v Doněcku proti vojákům OBSE

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Kyjev - Ve východoukrajinském Doněcku se dnes demonstrovalo proti vyslání ozbrojené mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), dorazilo na 5000 lidí. Podívejte se na video.

Doněck je baštou proruských povstalců a podle agentury AFP se mnoho účastníků o plánu na dnešní demonstraci dozvědělo od svých zaměstnavatelů nebo od vedení univerzity, na níž studují.

"Řekli nám na univerzitě, že je třeba se zúčastnit, ale s tou misí nesouhlasím ani já osobně. Města na Donbasu jsou znovu ostřelována, OBSE to neřeší. Přišli jsme, abychom ukázali, že existujeme, že jsme občany Doněcké lidové republiky, a abychom řekli, že jsme proti rozmístění ozbrojených pozorovatelů," řekl student ekonomie Vladimir (22).

Zdroj: YouTube

Profesorka, která se představila jako Jelena, řekla, že "v Doněcku OBSE nikdo nedůvěřuje". "Jsou zdiskreditovaní, a proto není třeba takovým lidem dávat zbraně," prohlásila.

Zástupce samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin řekl, že vyzbrojit pozorovatele je synonymum neúspěchu mírových dohod z Minsku, které měly pomoci konflikt ukončit. Prezident Petro Porošenko chce z OBSE "učinit třetího účastníka konfliktu", prohlásil Pušilin. Vyzbrojení pozorovatelů ale Rusko připustilo.

Témata:  OBSE Doněck Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy