Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Násilí zasáhlo i francouzské regiony. Vyrabované obchody, desítky zraněných

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Násilné demonstrace v sobotu nepostihly jen Paříž, ale také regiony. V Toulouse na jihu země bylo v sobotu podle dnešního oznámení prefektury zraněno 57 lidí, z toho 48 policistů, napsala dnes agentura AFP.

Situaci v Toulouse úřady popsaly jako několikahodinové střety radikálů s policií. Zadrženo zde bylo 16 lidí, mimo jiné i za vyrabování dvou obchodů v centru města.

V Saint-Étienne jižně od Lyonu dav vyraboval několik obchodů a zdemoloval pobočku banky Crédit Agricole. Zatčeno zde bylo 14 lidí. Ve městě Le Puy-en-Velay jihovýchodně od Saint-Étienne se útočníci v noci na dnešek s pomocí molotovových koktejlů pokusili podpálit budovu prefektury.

⚠This footage from yesterday's protests against the #Macron regime in #Paris ? looks really Apocalyptic - if it comes to an new state of #emergency in #France, we can imagine what's coming next!!#1erDecembre #GiletsJaunes #YellowVests #MacronDemissionpic.twitter.com/CyvexUnJ4I

— Desert Hawk ? (@Syrian_Lion) 2. prosince 2018

Bouřlivá noc byla na předměstí Dijonu, kde vandalové zapálili devět aut. Spekuluje se, že tyto akce mohly být odvetou za to, že zde ve městě policie v sobotu večer zadržela sedm lidí.

V Poitiers podle portálu franceinfo se demonstranti střetli s policií a zapalovali ohně, bezpečnostní jednotky k rozehnání davu použily slzný plyn. V Marseille policie zadržela 21 lidí, zranění utrpěli tři policisté.

Po celé Francii v sobotu demonstrovalo 136.000 lidí. Jen v Paříži, kde radikálové ovládli okolí Vítězného oblouku, bylo zadrženo přes 400 lidí a zranění utrpělo přes 130 lidí. Kvůli násilí dnes mimořádně zasedla vláda a ministr vnitra Christophe Castaner nevyloučil vyhlášení výjimečného stavu. Francouzský prezident Emmanuel Macron, který se v sobotu v Argentině zúčastnil závěrečného dne summitu G20, události tvrdě odsoudil.

Podle AFP Macron na dnešek neplánuje veřejný projev k sobotním událostem. Ty agentura Reuters označila za nejhorší nepokoje od občanských bouří v roce 1968. AP nynější násilnosti srovnává s nepokoji v roce 2005.

Témata:  demonstrace ve Francii Francie demonstrace v Paříži policie Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy