Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechcete migrační pakt? Eurokomisař si podal Česko, jeho slova se vládě líbit nebudou

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kdo odmítá globální pakt OSN o migraci, ten si ho dostatečně neprostudoval, je přesvědčen evropský komisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos. Řekl to německému deníku Die Welt. Evropské státy, které jsou proti dohodě, vyzval k přehodnocení postoje. Patří k nim i Česko.

Avramopulos zdůraznil, že cílem paktu, který má mimo jiné zlepšit mezinárodní spolupráci, je omezit ilegální migraci, a naopak podporovat tu bezpečnou a řízenou. To podle něj žádná země nezvládne sama.

Negativního postoje evropských zemí jako je Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko nebo Rakousko Avramopulos lituje. "Nerozumím odmítání migračního paktu OSN, protože dokument je právně nezávazný a nikomu nebude nic vnucovat. Žádám všechny dané státy EU naléhavě, aby svůj odmítavý postoj vůči migračnímu paktu OSN v dalších dnech ještě zvážily a přeci jen se vyslovily pro. Bylo by to velmi důležité," míní.

Pokud nebudou unijní země mluvit jedním hlasem, bude to podle Avramopulose zklamáním pro evropské partnery v Africe. Navíc se EU oslabuje, když je v migrační otázce rozdělena, je přesvědčen.

Globální pakt o migraci má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Dohoda se zabývá mimo jiné tím, proč lidé migrují, jak migranty chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů.

Témata:  EU Německo uprchlíci Dimitris Avramopulos Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy